Institutul Smithsonian din SUA va acorda suport R. Moldova în conservarea patrimoniului cultural
Institutul cultural Smithsonian din Statele Unite ale Americii, cea mai mare instituţie culturală, educaţională şi de cercetare din această ţară, care patronează un complex de 19 muzee, va asista Ministerul Culturii al R. Moldova în eforturile de asigurare a sustenabilităţii culturale şi turistice şi de conservare a patrimoniului cultural, informează MOLDPRES.
Ministrul Culturii, Monica Babuc a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în perioada 19-28 iunie, la invitaţia Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a ministerului de resort, o echipă de experţi ai Institutului cultural Smithsonian din SUA s-a aflat într-o vizită de studiu în ţara noastră pentru a ne acorda suport în conservarea patrimoniului cultural şi în dezvoltarea turismului durabil în Orheiul Vechi, una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Moldovei şi care este nominalizată pentru aprobare în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Potrivit oficialului, pentru a stimula o distribuţie naţională a turiştilor, se urmăreşte scopul de a dezvolta încă două destinaţii în locaţiile strategice ale Moldovei: în zona de nord – oraşul Soroca şi în sud-estul Moldovei – regiunea Căuşeni/Ştefan Vodă.
Cetatea medievală Soroca, a precizat Monica Babuc, este principalul punct de atracţie în zona de nord, iar cel de-al treilea centru cultural care va fi susţinut în cadrul proiectului este regiunea Căuşeni/Ştefan Vodă, legat de cultura vitivinicolă a localităţii Purcari şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni, datată din secolul al XVII-lea şi restabilită cu suportul Ambasadei SUA.
În context, Karen R. Hilliard, șefa Misiunii USAID în Moldova, a menţionat că R. Moldova are un potenţial imens ca dezvoltare turistică. Potrivit oficialului american, Guvernul SUA oferă suport multidimensional industriei turismului pentru a promova R. Moldova ca o destinaţie turistică autentică, iar expertiza Institutului Smithsonian în conservarea valorilor patrimoniului cultural va duce la dezvoltarea atracţiilor turistice, a produsului turistic, la prosperarea regiunilor rurale şi implicit a familiilor ospitaliere care activează în domeniul turismului.
În primăvara anului 2017, surse internaţionale cotate, precum revistele Lonely Planet, Forbes şi Trip.com au plasat R. Moldova în lista celor zece locuri recomandate pentru a fi vizitate în Europa.