Cultura

Nicolae Strâmbeanu despre Evanghelia după Araña la Gărâna Jazz Festival

Sîmbătă, 8 iulie, în cadrul Festivalului de Jazz de la Gărâna (6 – 9 iulie 2017), va avea loc lansarea romanului Evanghelia după Araña, de Nicolae Strâmbeanu, apărut recent în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în format digital, ediţie definitivă însoţită de un mappamond şi de notele autorului intitulate Oameni, fapte, vorbe, locuri, întîmplări adevărate.

Invitată, alături de autor: Brînduşa Armanca

Romanul lui Nicolae Strâmbeanu prezintă în detaliu lumea secolului al XVI-lea. Sperînd să găsească Insula Fericirii, Araña porneşte într-o călătorie pe mare şi pe uscat plină de peripeţii, îşi face pe parcurs prieteni şi duşmani, scapă la un moment dat chiar de pedeapsa cu moartea şi descoperă părţi ale lumii la care nici nu visa. Evanghelia după Arañaeste o carte a întoarcerilor ciclice la arhipelagul din fiecare cititor, scrisă cu mînă sigură şi multă atenţie la detalii, în care aventura şi răsturnările de situaţie abundă.

„Nicolae Strâmbeanu ştie să scrie. Are umor, e sarcastic, patetic sau, după necesităţi, poetic, cunoaşte artificiile narative, respectă perfect convenţiile, naraţiunea lui are măsură şi ritm, în condiţiile unui material infernal.” (Marius Chivu)

„Pentru cititorii sătui de inflaţia mizerabilismului cool, de minimalisme fără relief, de microrealisme aptere şi de actualităţi ieftine, Evanghelia după Araña aduce o gură de aer proaspăt din altă lume, făcînd diferenţa: un tratament fabulatoriu, de care proza noastră avea nevoie. Cartea de «călătorii pe mările de poveşti» a lui Nicolae Strâmbeanu are meritul de a (re)deschide o cale regală a ficţiunii capabile să re-încînte, să desfete şi să cucerească.” (Paul Cernat)

Nicolae Strâmbeanu (n. 1956) a scris aproape două decenii în secret la acest roman (distins în 2005 ex aequo cu Premiul pentru debut al Fundaţiei Anonimul/revista România literară), dar a debutat ca autor de fantezii tehnice, conform ocupaţiei sale de bază. De altfel, susţine că între cercetarea ştiinţifică universitară, pe care a practicat-o bună parte din viaţă, şi literatură există o identitate de abordare a căutării în memoria şi inventivitatea proprii, ca şi în afara lor. În consecinţă, jocul de-a şcoala, început odată cu primele cuvinte aşternute pentru persoana lui de mulţi dintre locuitorii Republicii Literelor, continuă în pas alert şi de aceea crede că toate întîmplările trăite, auzite doar de la alţii sau imaginate merită miracolul prefacerii pentru el şi pentru mulţi alţi curioşi. A mai publicat: Scrisoarea pe care nu o vei citi niciodată (2006, roman nominalizat în 2007 la Premiul „Cartea anului pentru liceeni” de revista Cuvîntul şi la Premiul pentru proză al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România), Turnul de apă (2008, roman nominalizat în anul 2009 la Premiul naţional pentru proză al Ziarului de Iaşi), Răcani, pifani şi veterani (Cum ne-am petrecut armata)(coautor, 2008, povestiri, coord. Radu Paraschivescu), Psaltirea profană (2009, poeme). De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut romanul Vineri seara într-o vale cu lupi (2016).

Related Articles

Back to top button