Specialiştii de la Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Bucureştitrag un semnal de alarmă, cu prilejul Zilelor Prevenirii Cancerului Oral, cu privire la incidenţa tot mai crescută a cancerului oral, precum şi la consecinţele acestuia.
„Incidenţa cancerului oral a crescut foarte mult în România în ultima perioadă. În ultimii trei ani au fost înregistrate peste 500 de cazuri noi pe an, iar din acestea peste 60% ajung la medic în stadiu mult prea avansat. (…) Dacă ar fi să comparăm, putem spune că numărul cazurilor de cancer oral la adulţi s-a dublat din 1990 până în prezent. (…) În cazul unui diagnostic tardiv, durata de supravieţuire este scurtă, de 18-24 de luni. Perioada de viaţă este scurtă pentru că metastazele afectează plămânul”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. dr. Alexandru Bucur, şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. dr. Dan Theodorescu” Bucureşti.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât acest tip de cancer poate fi prevenit, prin controale stomatologice periodice. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată oricărei leziuni apărute la nivelul cavităţii bucale, care nu îşi găseşte rezolvare timp de 14 zile, precum şi factorilor favorizanţi, cum ar fi: consumul cronic de alcool, factorii infecţioşi sau curele de slăbire, potrivit specialistului.
„Prevenţia cancerului oral se poate face prin controale oncologice preventive periodice, care se fac de către stomatolog. Stomatologul este obligat să facă astfel de controale. Controlul cavităţii bucale trebuie făcut de două ori pe an. (…) Cancerul oral debutează fie ulcerativ fie sub forma unor pete albe sau roşii sau prin formaţiuni de mici dimensiuni, vizibile în cavitatea bucală. Toate acestea pot produce disconfort în timpul masticaţiei. De asemenea, chiar şi o leziune banală la nivelul buzei, care nu se vindecă în 14 zile, poate ridica o suspiciune. De aceea este important ca orice leziune să fie observată. Oamenii trebuie să conştientizeze că o leziune care nu trece poate fi semn de tumoră malignă. În momentul în care se observă o leziune, persoanele în cauză se pot adresa tuturor spitalelor de urgenţă”, a mai adăugat prof. dr. Alexandru Bucur.
Cancerul oral apare mult mai frecvent la bărbaţi, vârsta de apariţie scăzând la 40-45 de ani. În ceea ce priveşte terapia, în primă fază aceasta este una chirurgicală, apoi este urmată de terapia complementară asociată, adică de chimioterapie şi radioterapie. Însă există şi cazuri în care nu se poate interveni chirurgical şi atunci se practică îngrijirea paliativă, după cum a mai subliniat şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Bucureşti.
Prof. dr. Alexandru Bucur: Peste 500 de cazuri noi pe an de cancer oral, in ultimii trei ani