Țuțuianu despre alocarea a 2 % din PIB pentru apărare: Este angajamentul României

Alocarea a 2 % din PIB pentru Apărare este angajamentul României ca membru NATO, a declarat luni ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu.

El a menționat că a analizat luni, împreună cu secretarii de stat, fiecare domeniu din cele opt majore care țin de înzestrarea Armatei române, stadiul procedurilor, unde sunt blocajele și ce rămâne de făcut.

„Cred că ar fi trebuit mai mult curaj în abordarea acestor probleme”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă mai este posibilă cheltuirea a 2 % din PIB pentru acest an, Țuțuianu a arătat că acesta nu este un angajament personal.

„Angajamentul nu este numai al meu ca ministru, este angajamentul României și cred că trebuie să dăm dovadă de foarte multă seriozitate pentru că, altfel, aliații noștri din NATO, din UE ar putea să spună că am făcut o alocare formală de 2% și nu ne ținem de acest lucru și există o decizie luată în cadrul NATO. (…) Am spus care sunt cele opt priorități, nu spun mai multe pentru că în primul rând mâine va fi o discuție în CSAT, în al doilea rând vreau să vă asigur că urmăresc cu foarte multă îndârjire, voi urări zi de zi și ceas de ceas ca lucrurile să se întâmple și să cheltuim nu banii oricum, ci să cheltuim pe proiecte care sunt prioritare și care să ne asigure nouă mai multă securitate națională”, a precizat ministrul Apărării, într-o conferință de presă susținută la Parlament.