Reforma Guvernului va fi adoptată pînă la finele sesiunii parlamentare, a anunţat speakerul Andrian Candu

Pînă la finele sesiunii parlamentare, Legislativul va adopta legea cu privire la Guvern şi va aproba noua structură a Executivului. Anunţul a fost făcut astăzi, la finele şedinţei săptămînale a Partidului Democrat, de către speakerul Andrian Candu, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Candu, reforma nu înseamnă doar o lege, ci este un sistem complex de măsuri, prima fiind aprobarea legii cu privire la Guvern în Parlament.

“Vechea lege este încă din anii 1990-1991, de pe timpul Uniunii Sovietice şi a fost modificată şi completată mulţi ani la rînd şi deja nu corespunde realităţii. Noua lege a Guvernului prevede competenţe şi mecanisme noi, astfel încît să se asigure o bună guvernare. După adoptarea documentului, Premierul Pavel Filip va veni cu o noua structură ce va fi dezbătută în Parlament”, a spus Candu.

El s-a arătat nedumerit de criticile expuse în Parlament, deoarece documentul ce prevede reforma Guvernului a fost elaborat cu suportul experţilor europeni şi dispune de o expertiză europeană. “Următoarea perioadă va fi una de tranziţie de la vechea la noua structură a Executivului”, a opinat Candu.

La finele săptămînii trecute, deputaţii au votat în primă lectură Legea cu privire la Guvern. Documentul a fost criticat de mai mulți deputați socialiști, comuniști și liberal-democrați.

Potrivit proiectului, în urma reformei vor fi excluse funcțiile de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care la necesitate vor îndeplini și interimatul funcției de ministru. Documentul votat în primă lectură descrie funcțiile, împuternicirile, domeniile de activitate ale Guvernului și reglementează modalitatea de exercitare a interimatului funcției de prim-ministru, prim-vice-priministru, vice-priministru și ministru. Actul mai stabileşte că în urma reformării Executivului va fi exclusă funcția de vicepremier pe probleme economice. O altă modificare prevede acordarea Premierului a împuternicirii de a modifica lista ministerelor, printr-o procedură simplificată.

În document nu este indicat numărul ministerelor care vor activa în urma reformei şi nici a agenţiilor, însă anterior Premierul Pavel Filip a subliniat că Guvernul RM intenționează să activeze din vara acestui an cu nouă ministere și 50 de agenții.