Voinea: Peste 12.000 de firme au un potențial de creditare de 5% din PIB

Peste 12.000 de firme au un potențial total de creditare de peste 5% din Produsul Intern Brut, a declarat, marți, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea.

„Colegii mei de la Stabilitate Financiară, luând practic firmă cu firmă, au identificat un bazin de peste 12.000 de firme care au potențial de creditare în total de aproximativ 5% din PIB. Un potențial nefolosit. Adică sunt firme foarte bune, cu profitabilitate mult peste medie și cu un grad de îndatorare mult sub medie”, a spus Liviu Voinea, la un eveniment de specialitate.

Acesta a precizat că cel mai mare potențial de creditare se află în industrie și acolo este cel mai mic flux de credite, în timp ce în sectorul imobiliare s-a depășit potențialul de creditare sănătoasă.

Liviu Voinea a declarat că două treimi din stocul de credite neperformante din România provine de la firme aflate în insolvență sau cu capitaluri negative.

Potrivit viceguvernatorului BNR, din aproximativ 600.000 de firme, doar 138.000 au făcut investiții, valoarea medie a investiției situându-se sub 100.000 de euro/societate.