Lituania speră să obțină sprijinul Germaniei în vederea întăririi rolului NATO în regiunea baltică

Lituania speră să primească sprijin din partea Germaniei pentru planurile sale de consolidare a rolului NATO în regiunea baltică, a declarat miercuri președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, în timpul întrevederii sale cu președintele Bundestagului, Norbert Lammert, aflat în vizită oficială la Vilnius, informează agenția de presă TASS.

‘Statutul de lider al Germaniei va continua să aibă o mare importanță în întărirea potențialului de apărare a flancului estic al NATO. Sperăm la sprijinul Germaniei pentru poziția Lituaniei în timpul summitului NATO de anul viitor’, a spus președinta lituaniană.

Dalia Grybauskaite a reiterat planurile pe care Lituania ar dori să le aducă pe agenda reuniunii NATO la vârf. ‘Aspirațiile noastre sunt înființarea unui sistem regional de apărare antirachetă, adoptarea de măsuri pentru contracararea izolării militare a țărilor baltice, înnoirea permanentă a planurilor de apărare prin adăugirea unor formațiuni militare concrete și elaborarea unui mecanism de luare rapidă a deciziilor’, a enumerat ea propunerile Lituaniei pentru NATO.

Cele trei republici baltice au relații tensionate cu Moscova după ce și-au obținut independența, iar zgomotul de arme venit din partea cealaltă a frontierei — întâi din Georgia, apoi din Ucraina — nu le oferă mai multă siguranță. Ele sunt îngrijorate în special în legătură cu manevrele gigantice „Zapad 2017” pe care armata rusă le va desfășura la toamnă.

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, atenționa în luna iunie că președintele rus Vladimir Putin „vrea să testeze NATO și probabil cel mai bun mijloc de a o face sunt republicile baltice”. Karoblis sublinia că 100.000 de militari ruși vor participa la acest exercițiu de anvergură ce se va desfășura în Belarus, la sud de frontiera lituaniană.

În ianuarie anul curent, Germania a început să trimită tancuri și alte echipamente militare în Lituania, în cadrul misiunii NATO ce vizează consolidarea capacității de apărare a Europei de Est și pentru a semnala fermitatea aliaților în fața Rusiei.

Alianța Nord-Atlantică a decis să desfășoare în Europa de nord-est, prin rotație, patru batalioane cu un total de 3.000 până la 4.000 de militari, pentru a transmite mesajul că este gata să-și apere membrii estici în fața unei agresiuni din partea Rusiei. Desfășurarea de forțe este concentrată în Polonia și cele trei republici baltice, Estonia, Letonia și Lituania, care se tem că Moscova ar putea încerca să le destabilizeze prin atacuri informatice, incursiuni teritoriale sau alte mijloace.

Rusia, care neagă că ar avea astfel de intenții, a calificat atitudinea NATO drept agresivă și amenințătoare.