Exportul de mărfuri din Republica Moldova s-a majorat, în ianuarie-mai 2017, cu aproximativ 15 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și a constituit 850 mln de dolari SUA, informează MOLDPRES.
Serviciul comunicare și relații publice al Ministerului Economiei a precizat că majorarea exportului a fost determinată de îmbunătățirea cererii externe și de diminuarea preţului unitar la mărfurile livrate. Un alt factor important a fost creșterea esențială a volumului producţiei agricole în anul 2016.
În această perioadă, exporturile au fost efectuate preponderent în Uniunea Europeană (UE), cu peste 63 la sută din totalul exporturilor, însumînd circa 540 mln. dolari SUA, ceea ce constituie cu peste 15 la sută mai mult față de perioada similară a anului 2016. Totodată, exporturile în ţările CSI au reprezentat aproape 20 la sută din totalul exporturilor și au atins suma de circa 180 mln. dolari SUA. Astfel, se observă tendințe de reorientare a exporturilor spre piețele din Uniunea Europeană, creșterea calității mărfurilor și ajustarea lor la standardele internaționale.
În același timp, în ianuarie-mai anul curent, importurile de mărfuri au constituit aproximativ 1 mld. 800 mln. dolari SUA, ceea ce este cu peste 16 la sută mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Importurile din țările UE s-au cifrat la 880 mln. dolari SUA sau cu peste 17 la sută mai mult față de ianuarie-mai 2016, ceea ce reprezintă 49 la sută din totalul importurilor. Importurile din țările CSI au însumat peste 450 mln. dolari SUA, adică cu peste 11 la sută mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut şi reprezintă peste 25 la sută în total importuri.
Sursa citată a mai precizat că sporirea exporturilor și importurilor se datorează și faptului că R. Moldova beneficiază de o serie de regimuri comerciale atît cu statele din regiunea occidentală, cît şi cu cele din partea euro-asiatică, în baza acordurilor de liber schimb dintre Moldova și CSI, GUAM, CEFTA, Turcia și cu Uniunea Europeană în baza DCFTA. Astfel, la etapa actuală, în baza acestor acorduri, aproximativ 80 la sută din schimburile comerciale ale țării noastre au loc în regim de liber schimb.
Totodată, R. Moldova se află în proces de negocieri privind semnarea unor noi Acorduri de comerț liber bilaterale cu China, Egipt, India și cu țările membre EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia). Aceste perspective ulterioare vor extinde accesul pe mai multe piețe de desfacere, cu un potențial de aproximativ 900 mln. consumatori, oferind astfel noi oportunități de export pentru producătorii autohtoni.