ROMÂNII, CIOCANUL ȘI NICOVALA

Întâlnirea mult așteptat și-a făcut datoria, întâmplându-se în deplinătatea așteptărilor. Emoțiile neprevăzutului au fost depășite, astfel încât, la finalul dialogului ”Trump-Putin”  ambii participanți au surprins cu entuziasmul lor. Donald Trump, mai expansiv, nu s-a eschivat, intrând debordant în realitatea zilei cu exclamația: „Întrevederea a fost formidabilă”! Strigătul acesta de bucurie și mai ales de ușurare l-a administrat nu unui chibiț din stafful său, ci pur și simplu chiar premierului britanic, Theresa May, în a doua zi a summitului G20, ce s-a desfăşurat la Hamburg, în Germania. Potrivit Washingtonului, Donald Trump a fost în ofensivă faţă de Vladimir Putin în problema foarte sensibilă privind presupusa ingerinţă a Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA. (iată că nu numai românii acuză sângerarea rănilor electorale, atâta timp cât Unchiul Sam nu se poate liniști, nu poate să doarmă dus, decât atunci când și lui îi va fi limpede dacă a câștigat ”pe bune” sau dacă a fost ajutat de cei interesați să ajute, evident, dar nu pe degeaba!

Liderul de la Kremlin a perceput întâlnirea ca fiind spectaculoasă, în timpul căreia a avut surpriza de a se întâlni cu un altfel de Trump decât ce acele văzut în ultimele șase luni la televizor.

Dincolo de aceste tatonări și gesturi de curtoazie, gesturi care, de exemplu, a făcut Kremlinul să înțeleagă pe dos ceea ce a înțeles Casa Albă, în ceea ce privește ”amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA”, amestec față de  care Kremlinul a oferit o altă versiune, afirmând că noul preşedinte american „a acceptat” infirmările lui Vladimir Putin, privind o astfel de ingerinţe, la discuție au fost abordate și probleme serioase, privind Ucraina și Siria, de exemplu. SUA şi Federaţia Rusă au convenit vineri asupra instaurării unui armistiţiu începând de duminică într-o regiune din sud-vestul Siriei. Prima întâlnire dintre preşedinţii Rusiei şi SUA, Vladimir Putin şi Donald Trump, s-a încheiat, după aproape două ore şi jumătate de discuţii. Preşedinţii american şi rus, care şi-au strâns mâna şi au afişat chipuri surâzătoare la deschiderea summitului şi-au început întrevederea în jurul orei locale 16:00, printr-un schimb de amabilităţi înaintea începerii discuţiei, în prezenţa presei. La întâlnirea dintre Putin şi Trump au asistat ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi secretarul de stat american, Rex Tillerson.

Întrevederea a avut o scurtă pauză alocată declaraţiilor de presă. Dincolo de limbajul devenit de lemn, protocolar, dintre cei doi lideri ai lumii, poate fi sesizată o anume încordare, o anume evadare. Astfel, Donald Trump nu ezită să-l perie de puf imaginabil așezat pe unul din reverele lui Vladimir Putin, în timp ce președintele rus îi răspunde cu același dans pe poante:

„Este o onoare să fiu aici cu dvs”, i-a spus Trump lui Putin la începutul conferinţei comune de presă. „Eu şi preşedintele Putin am discutat subiecte variate. Cred că lucrurile merg foarte bine. Am avut unele discuţii foarte foarte bune”. Fără a sta mai mult pe gânduri Vladimir Putin se vede obligat să reacționeze în același stil:

‘Sunt încântat să vă întâlnesc şi sper că (…) această întâlnire se va încheia cu ”un rezultat pozitiv”, a reacţionat Putin.

Preşedintele rus a mai menţionat că până în prezent a vorbit de mai multe ori cu Trump la telefon despre ”chestiunile bilaterale şi internaţionale importante”, dar a apreciat totodată că astfel de discuţii ”nu sunt niciodată îndeajuns” şi că ”dacă vrem relaţii pozitive” trebuie ca liderii să se întâlnească faţă în faţă.

Cred că Vladimir Putin are dreptate atunci când invocă necesitatea întâlnirilor vitale, ”face to face”, ținându-se cont că există o prețioasă chimie de care este nevoie mai ales atunci când de decizia pe care o vei lua depinde interesul național al celor două țări, în cazul acesta,SUA și Federația Rusă, dar și a celorlalte state implicate prin diferitele parteneriate strategice sau interese politice declarate și asumate.

A fost o întâlnire ale căror ecouri ne va atinge și pe noi, românii, aflați, trebuie să ne dăm seama de această poziție, între ciocan și nicovală, de data aceasta ciocanul fiind interpretat de Vladimir Putin, cel care nu o dată a încercat să ne ciocănească inabilitatea diplomatică a conducătorilor noștri, ieșiți din lanul de porumb pentru a se agăța de scările Palatului Cotroceni.

ADI CRISTI