Institutul Cultural Român își exprimă regretul față de dispariția marelui om de cultură Augustin Buzura.
„Veșnic în căutarea adevărului absolut, pe care singur admitea că nu-l poți găsi niciodată, Augustin Buzura a fost și va rămâne un nume fundamental al prozei românești, dincolo de modelele și preferințele trecătoare. Universul romanelor sale rămâne o mărturie profundă și acută despre regimurile care s-au succedat în România ultimei jumătăți de secol XX, iar pionieratul său în managementul cultural continuă să dea roade”, se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român transmis, marți, AGERPRES.
ICR amintește că Augustin Buzura a pus bazele Fundației Culturale Române, Institutul Cultural Român de astăzi.
„În 2003, prin reorganizarea Fundației Culturale Române și a Editurii Fundației Culturale Române, a înființat Institutul Cultural Român — ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, dispunând de buget propriu și dotată cu institute culturale românești în străinătate, al cărui președinte a fost până în 2005. În cei aproape 15 ani de funcție publică a reușit nu doar construcția unei instituții care, iată, funcționează și azi cu succes, ci și realizarea a numeroase proiecte culturale în țară și peste hotare”, informează comunicatul citat.
Augustin Buzura a fost din 1990 președinte al Fundației Culturale Române.
„Augustin Buzura a fost preocupat de-a lungul vremii nu doar de propria carieră, ci și de modalitățile prin care se poate crea un cadru în care să aibă dreptul la exprimare cât mai multe dintre vocile artistice ale țării, indiferent de orientarea, ideologia sau opțiunile estetice ale acestora”, punctează ICR.
Scriitorul Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani.