Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a lansat marți un apel în favoarea ‘justiției’ și ‘reconcilierii’ după recucerirea orașului Mosul de către forțele guvernamentale irakiene, informează AFP.
Într-un comunicat publicat la Geneva, Zeid a subliniat că Irakul ‘trebuie acum să facă față unei serii întregi de provocări la adresa drepturilor omului, în caz contrar acestea putând duce la alte violențe și suferințe pentru civili’.
‘Femeile, copiii și bărbații din Mosul au trăit iadul pe pământ și au îndurat acte de perversiune și de cruzime de neimaginat. Daesh a forțat zeci de mii de locuitori ai orașului și din împrejurimi să-și părăsească locuințele și i-a folosit ca scuturi umane, ceea ce constituie o crimă de război’, a continuat el.
‘Combatanții Daesh pot continua să ucidă și să terorizeze prin atentate cu bombă și prin răpiri’, a avertizat Zeid Ra’ad al-Hussein, adăugând că ‘potrivit informațiilor primite de înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului’ gruparea Statul Islamic ‘ar putea fi vinovată de crime internaționale de-a lungul tuturor celor trei ani în care a deținut controlul nu doar asupra Mosul, ci și asupra unei mari părți din teritoriul irakian’.
Înaltul comisar a amintit în acest sens de răpirea a 1.636 de femei și fete, precum și a 1.733 de bărbați și băieți, toți membri ai comunității yazidi, despre care nu există informații nici în ziua de azi.
Imediat ce situația de pe teren o va permite, guvernul irakian va trebui să restaureze statul de drept și să ‘garanteze că drepturile omului și nevoile fundamentale ale civililor care locuiesc în zonele recucerite de Daesh sunt respectate’, se mai spune în comunicat.