Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat vineri că are informația certă, în urma verificărilor făcute, că documentul atribuit de RISE Project, într-o anchetă publicată recent, Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) nu se găsește înregistrat în nicio structură a MAI și inițial nu a avut antet.
Dan a precizat că este gata să întreprindă toate demersurile legale pentru ca toți cei care au făcut afirmații în spațiul public că acel document ar proveni de la DGIPI să le probeze sau să le retragă.
„Vorbesc de cei care spun că această anchetă jurnalistică are la bază un document emis de DGIPI. Voi exercita toate căile legale pentru a nu plana asupra MAI aceste speculații. Eu consider că este afectată imaginea ministerului. (…) Vă mai spun ceva, am informații certe că acest document nu a avut inițial antet și în perioada următoare veți afla mai multe”, a adăugat Carmen Dan.
Ministrul nu a dorit să comenteze decizia DNA de a extinde ancheta în baza raportului invocat de RISE Project, subliniind că va exercita toate căile legale pentru a nu plana asupra MAI aceste speculații din spațiul public.
„Este firesc și normal să căutăm toate căile legale pentru ca cei care spun că acel document a fost emis de o instituție ce aparține MAI să facă proba că așa este. Nu știu cine avea interes, dar presupun că existau persoane care aveau interes și sperăm să fie devoalate. Șeful DGIPI spune că în arhiva instituției pe care o reprezintă din punct de vedere legal nu există înregistrat acest document. Evident, nu poate fi nici redactat, pentru că orice document care se redactează pe procedură instituțională, care pleacă din această structură, este înregistrat. DGIPI a făcut toate verificările necesare, am făcut și noi, acel document nu se regăsește în nicio structură a MAI și, repet, am informații certe că acest document nu a avut antet. Pentru că tot afirmăm că ne dorim să fim un stat de drept, vrem să trăim într-un stat de drept, cei care fac afirmații în spațiul public să le probeze. Eu spun că am informații că acest document inițial nu a avut niciun antet. De aceea, concluzionez că acel document a fost redactat, preredactat cu intenția de a urmări alte interese decât cele procedurale”, a completat ministrul.
Dan a spus că nu știe cine avea interes să păteze imaginea celor invocați în raport și că nu e posibil ca un fost angajat al DGIPI să fi plecat cu acel document întrucât ar fi infracțiune.
RISE Project a publicat joi un raport atribuit DGIPI, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, care descrie o „rețea infracțională formată din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care liderul PSD Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În nota atribuită DGIPI, Liviu Dragnea este prezentat ca „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.
Potrivit RISE Project, firma Tel Drum ar fi fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, iar timp de peste un deceniu acesta și-a atribuit prin licitații trucate majoritatea contractelor publice de asfaltare din județul Teleorman.