Lecturi publice de proză, dezbateri antropologice și întâlniri cu scriitori se numără printre evenimentele culturale organizate de Muzeul Național al Literaturii Române în perioada 17 – 23 iulie, informează un comunicat al MNLR transmis, luni, AGERPRES.
Marți, de la ora 19,00, la „Întâlnirile cu prozatoare contemporane”, va fi prezentă scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu. Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie inițiată de Romanian Literature Now.
Joi, de la ora 19,00, la muzeu este găzduită o dezbatere pe marginea volumului „De ce este România astfel? Avatarurile excepționalului românesc”, volum apărut la Editura Polirom și coordonat de Vintilă Mihăilescu. Evenimentul va fi moderat de Vasile Ernu și îi va avea ca invitați pe Vintilă Mihăilescu, Ruxandra Ivan, Mihai Burcea, Dinu Guțu și Cătălin Stoica.
„Oscilăm în continuare între nostalgii după leagănul matern al neamului și megalomania dorinței de autodepășire. Se poate spune că am fost — și am rămas — societatea confruntării dintre frații Grimm și Darwin: fie cea a așezării protectoare în mitologizarea originii, fie cea a tentației riscante de a ne găsi locul în mitologizarea evoluției; între a fost odată ca niciodată și va fi odată ca niciodată, dar fără asumarea unui este. În ambele cazuri, Istoria noastră a rămas, la nivel discursiv, Poveste”, spune Vintilă Mihăilescu.
Tot joi, de la ora 20,00, bucureștenii sunt invitați la o întâlnire cu poezia și muzica în cadrul evenimentului „Marius Bațu în grădină la Muzeu”.
Seria „Scriitori contemporani la muzeu”, inaugurată la începutul lunii mai, continuă sâmbătă, de la ora 13,00, cu scriitorul Eugen Suciu.
Programul își propune să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, care săptămânal, timp de patru ore, vor intra într-un dialog cultural și literar cu scriitorii invitați, despre scrierile acestora, dar și despre scrierile autorilor prezenți în expoziția de bază a MNLR, vor participa la o lectură publică din opera scriitorilor invitați și vor citi manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferați, deveniți gazdele acestui spațiu inedit, precizează organizatorii.
„Odată cu inaugurarea noii expoziții de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (Nicolae Crețulescu 8), ne propunem o deschidere cât mai mare față de publicul vizitator de toate vârstele, printr-o serie de evenimente prin care ne dorim repoziționarea unei instituții de importanță națională pe harta culturală, educațională, turistică a Bucureștiului, dar și a țării”, se arată în comunicat MNLR.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.