Breaking News

Polonia: Parlamentul a votat în favoarea începerii unei dezbateri privind controversata propunere de reformă a justiției

Camera Inferioară a Parlamentului din Polonia a votat marți în favoarea începerii unei dezbateri asupra unui controversat proiect de lege privind reforma justiției, despre care opoziția a spus că va submina independența judecătorilor, potrivit Reuters.

Pe fundalul unor strigăte de protest ale opoziției, care a scandat ”rușine” și ”scandalos”, Parlamentul, unde partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) deține majoritatea, a votat pentru începerea unei dezbateri privind un proiect de lege care prevede revizuirea Curții Supreme.

Comisia Europeană a anunțat luni că urmărește ”cu preocupare” evenimentele recente din Polonia, și anume reformele în justiție care au scos duminică mii de persoane în stradă la Varșovia.

Mai mulți parlamentari polonezi, membri ai PiS, au propus miercuri un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiți judecătorii Curții Supreme, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției, inițiativă ce a stârnit proteste din partea opoziției.

În aceeași zi — descrisă de președinta Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, drept ”miercurea neagră”—, Parlamentul de la Varșovia a votat alte inițiative legislative privind reforme în justiție, una dintre ele acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii. A altă lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției.

Încercând să justifice adoptarea acestor legi, ministrul justiției Zbigniew Ziobro a acuzat Consiliul Național al Magistraturii că este „o corporație care, ea singură, decide tot” și că magistrații sunt „o castă” ale cărei rădăcini se află în perioada comunistă și că servesc interesele anumitor grupuri politice.

De când conservatorii PiS au câștigat alegerile legislative în octombrie 2014, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat, precum și ca urmare a deciziei Poloniei de a respinge politica UE privind redistribuirea migranților între statele membre.