Bodog, despre măsurile de limitare a epidemiei de rujeolă, luate împreună cu MAI: Nu ducem copiii cu forța la vaccinat

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat marți că va fi implementat un pachet de măsuri pentru limitarea efectelor epidemiei de rujeolă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne.

„Am convingerea că efortul nostru comun va genera rezultate bune pentru România. Vom limita efectele epidemiei de rujeolă”, a afirmat Bodog, într-o conferință de presă comună cu ministrul Carmen Dan, susținută la sediul MAI.

El a precizat că acțiunea nu vizează „vaccinarea cu forța”.”Împreună cu MAI am organizat o videoconferință cu toți factorii de decizie locali, este convingerea noastră că acest demers va genera rezultate. (…) Cu acest plan sper că vom limita drastic efectele epidemiei de rujeolă. Am solicitat ferm mobilizarea Direcțiilor de Sănătate, mobilizarea personalului propriu și colaborarea cu toți medicii de familie. (…) Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat. Voi urmări personal și voi face verificări în teren”, a arătat Florian Bodog, precizând că raportările autorităților privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni.

Ministrul a mai spus că mizează și pe sprijinul părinților în această campanie, să se adreseze medicilor de familie pentru a se informa cu privire la vaccinarea copiilor.

Florian Bodog a dat asigurări că toate vaccinurile achiziționate de Ministerul Sănătății sunt sigure.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un părinte nu dorește să-și vaccineze copilul, Bodog a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-și declare refuzul în scris la medicul de familie. „Doresc să aducem echipa medicală lângă comunitățile defavorizate, nu să aducem copiii cu forța la vaccin”, a adăugat Bodog.

Pentru identificarea copiilor nevaccinați vor exista, în fiecare județ, inclusiv în București, echipe formate din prefect, reprezentant al direcției de sănătate publică și reprezentant al Consiliului Județean. Zonele vulnerabile ar urma să fie identificate într-o săptămână.

La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a dat asigurări că MAI sprijină această campanie inițiată de Ministerul Sănătății.

„Am făcut împreună lucrul acesta pentru că acest subiect privește sănătatea și siguranța copiilor noștri. Am solicitat prefecților să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul copiilor vaccinați să fie unul redus. Aceste zone urmează să fie identificate și comunicate Ministerului Sănătății”, a precizat Carmen Dan.

 

Ministrul a anunțat că a cerut ca în localitățile unde nu există medici de familie primăriile să organizeze centre de vaccinare.

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creștere cu 370 față de săptămâna 3 — 9 iulie, când erau raportate 7.647, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Cele mai multe cazuri — 1.214 — au fost înregistrate în județul Timiș, 1.109 — în Caraș Severin, 999 — în Arad, iar cele mai puține în Maramureș — două, Botoșani — trei, Vrancea și Constanța — câte patru.

Au fost înregistrate 31 de decese. Cele 31 de persoane care au murit din cauza rujeolei erau din: Timiș — opt, Arad — șase, Dolj — șase, Caraș Severin — trei și câte una din județele Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și din București.

AGERPRES