Mario Draghi: Zona euro are nevoie de o redresare mai susținută

Consiliul guvernatorilor BCE încă așteaptă ca inflația să prindă din urmă redresarea economiei, amânând până în toamnă orice discuție privind retragerea măsurilor de stimulare, a afirmat joi Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, transmit DPA și Bloomberg.

„În sfârșit înregistrăm o redresare robustă în zona euro, trebuie doar să așteptăm ca salariile și prețurile să urmeze aceste trend. Trebuie să fim prudenți, răbdători și să persistăm în politicile noastre, deoarece nu suntem în afara oricărui pericol”, a declarat șeful BCE.

„Deși actuala expansiune economică ne dă încredere că inflația va ajunge gradual la ținta BCE, procesul va fi de durată. O politică relaxată încă este necesară pentru majorarea inflației”, a precizat Draghi.

Joi, la prânz, euro s-a apreciat cu 0,3%, tranzacționându-se la 1,1547 dolari.

Economia zonei euro a urcat cu 0,6% în primele trei luni din 2017, comparativ cu un avans de 0,5% previzionat luna trecută de Eurostat, fiind cel mai rapid ritm de creștere din ultimii doi ani.

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 1,3% în iunie, de la 1,4% în mai și de la 1,9% în aprilie, arată o estimare preliminară publicată recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro este la cel mai redus nivel din acest an și se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a accelerat la 1,1% în iunie, față de 0,9% în mai.