DUREREA DE CAP ȘI CAPUL DE LOCUITOR

 

Putem vorbi astăzi despre ofensiva sudului împotriva restului țării. Muntenia și Oltenia (în special) dau un atac la baionetă pentru fondurile guvernamentale, având-o pe Sevil Shhaideh în rol de ”distribuitor de bani”, cât să cuprindă toate poftele nesătule și de nestăpânit ale celor care știu pe de rost lecția cu pupat mâna stăpânului, indiferent dacă pe acesta se află otrava slugărniciei și a abandonului asumat de demnitate și verticalitate.

Partidul nu are nevoie de oameni cu idei proprii, nu are nevoie decât de urechi care să asculte și guri care să aclame. Partidul trebuie să-și învețe lecția disciplinei, astfel încât să nu se producă din nou acel haloimis de judecăți de valoare, din care prin nici o Sinagogă nu mai poți ieși. Unul vorbește și restul ascultă. Nu mai interesează dacă cel care vorbește mai și gândește. Totul e ca glasul său să fie unul care să nu nască replici, ci să nască doar ”ordine și disciplină”. ”Cei mulți” să nu mai fie derutați încotro o va lua căruța, pe drum sau prin șanț, atâta timp cât ”unii trag hăis și alții cea”. Avem nevoie de lucruri simple, ce nu mai necesită nici o altă explicație ajutătoare, de genul propoziției (care ne-a școlit întreaga intelectualitate): Ana are mere!

Există printre noi, ca o surpriză a tăceri, lucruri demne de luat în seamă, doar în faza lor de prezentare, de ”aducere la cunoștință”, pentru ca, mai apoi, acestea să se dovedească a fi mărul frumos și ispititor, pe care cea care se crede ”cea mai frumoasă fată din țară” l-a dat spre o otrăvire cvasi-generală, însemnându-le porțile doar celor care știu ce trebuie să facă pentru ca Liviu Dragnea să fie ”mai mult decât este”! Cei cu porțile însemnate au primit astfel 194 de milioane de lei, ajutați fiind să aibă finanțarea asigurată pentru proiecte din programul PNDL-2 (Programul Național de Dezvoltare Locală), programul prin care zeci de miliarde de lei ajung la aleșii locali, pentru lucrări ca reabilitarea unor drumuri județene, consolidarea unor școli sau lucrări pentru alimentarea cu apă. Între timp, ministerul a pus la dispoziție, pe site, lista cu obiective de investiții aprobată prin ordin de ministru, pentru fiecare județ. Potrivit evidenței pentru Teleorman, județul lui Dragnea, a primit 875,598,859.25 lei. La un simplu calcul, 194 de milioane de euro. Suma este alocată pentru 170 de obiective de investiții, iar cele mai multe merg spre Alexandria, localitatea de domiciliu a lui Liviu Dragnea, și CJ Teleorman. Dar există fonduri și pentru comuna în care s-a născut Liviu Dragnea: Gratia. 2.3 milioane de lei pentru construirea unui sediu de Primărie. PNDL 2 cuprinde obiective care vor fi finanțate în perioada 2017-2020.

Iașul nu a primit nici măcar toți banii pentru investițiile demarate în 2014, în cele aproape 20 de localități (din totalul de 98 ale județului), vezi, ”Lista obiectivelor de investiții finanțate în 2014, cu contracte financiare încheiate – stadiu 31.05.2014”, astfel încât în 2017 mai sunt de alocat bani de la Bugetul de Stat pentru aceste proiecte în jur de 60 de milioane de lei. Trebuie să amintim că investițiile acestea privesc reabilitarea drumurilor, sistemele integrat de alimentare cu apă, canalizare și epurare, modernizare drumuri de interes local și comunal.

Un anume păcălici al PSD, numit în actele civile Codrin Ștefănescu, cu o logoree greu de vindecat sau aproape imposibil de vindecat (nu s-a încercat încă metoda pumnului înfipt în gură, așa cum el ar fi dorit să-l liniștească pe Sorin Grindeanu, cel căruia i-a lins tot ceea ce se putea linge, pe vremea când acesta era șeful Guvernului României, sare din nou pe micul ecran, asemenea unui purice, rezistent la toate formulele cu DTT, arătând lumii cât de deschis este PSD față de întreaga țară, indiferent de coloratura politică. PSD și-a propus, spune rătăcitorul politician prin tot felul de galaxii, să unească toate culorile politice în proiecte majore de interes local, astfel încât cu albastru, galben și roșu, cu verde și cu alb sau cu oricare alt culoare politică, toți, împreună și/sau împreunați, sub semnele heraldice ale județelor, să se prezinte ministrului Sevil Shhaideh pentru ca să depună (precum mai sunt depuse ouăle de porumbel) proiectele pe PNDL-2, într-o totală înțelegere, căci altfel nu vor fi primite proiectele, dacă se bănuie că ar exista dizarmonii între pesediști, liberali, pemepiști, udemeriști, useliști sau de orice altă culoare politică ce colorează plușul fotoliilor parlamentare! Ori toți împreună, ori nu este luat în calcul la datul banilor, din teșchereaua guvernamentală, județelor lipsite de această decență a unirii, ”unul pentru toți și toți pentru unul”, dacă acel unul, nu poate fi altul decât Liviu Dragnea, cu al său județ în care sumele alocate au valoarea de patru ori mai mult decât primesc ceilalți: Iată de ce banii la teleormăneni curg pe toate gârlele ținutului, umplute astfel nu numai cu pește, dar și cu euroi, căci despre lei nimeni nu se mai încurcă să facă astfel de socoteli inexpresive, fără zâmbetul clar developat, care să arate lumii bunăstarea celor care știu să conducă și nu grimasa celor care știu doar ce poate să însemne o durere de cap în plus, pe cap de locuitor.

ADI CRISTI