Washingtonul își revizuiește activ politica privind trimiterea de arme forțelor ucrainene care luptă împotriva rebelilor separatiști, susținuți de Rusia, în estul Ucrainei, a declarat pentru BBC Kurt Volker, noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina.
Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a cerut ambelor părți să respecte armistițiul fragil în estul Ucrainei.
„Armele defensive, cele care ar permite Ucrainei să se apere singură și să scoată din luptă tancurile, de exemplu, ar ajuta de fapt” la oprirea Rusiei de a amenința Ucraina, a declarat Volker în interviul pentru BBC. „Nu spun că vom face asta, subiectul urmează să fie discutat și decis, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau încurajator pentru Ucraina înseamnă a înțelege greșit situația”, a adăugat el.
Pentru a avea succes în instaurarea păcii în estul Ucrainei este nevoie, potrivit lui Volker, de un nou dialog strategic cu Rusia.
Volker este fostul reprezentant permanent al SUA la NATO și a fost numit în noua sa funcție la începutul acestei luni.
Potrivit datelor ONU, peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața de la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei în aprilie 2014, imediat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Violențele au dus la strămutarea a 1,6 milioane de persoane.
O încetare a focului a fost convenită la Minsk în februarie 2015, însă au loc încălcări frecvente ale acestui armistițiu fragil.
Armata ucraineană a anunțat săptămâna trecută că cinci militari și-au pierdut viața în urma unor tiruri ale rebelilor la nord de Donețk, fief al insurgenților proruși. Anterior, trei militari au fost uciși în explozia unei mine.