România ocupă primul loc în rândul Piețelor de Frontieră din întreaga lume, cu randamente ce depășesc 40%, în dolari, de la începutul anului, se arată într-un comunicat de presă al Bursei de Valori București (BVB) transmis, marți, AGERPRES.
‘Piața de capital din România profită de contextul macroeconomic pozitiv. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include și dividendele distribuite de cele mai tranzacționate companii listate la Bursa de Valori București, a crescut cu peste 40% în USD de la începutul acestui an și, prin urmare, a înregistrat cea mai rapidă creștere din toate cele 23 de țări din indicele MSCI Frontier Markets, arată o analiză Berenberg bazată pe datele Bloomberg’, se arată în comunicatul citat.
Potrivit BVB, rezultatul a fost posibil datorită dividendelor de două cifre distribuite de mai multe companii și creșterii pieței, indicele principal BET atingând cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani.
‘Economia României doboară record după record. Tigrul creșterii economice din Europa de Est s-a întors și se află pe calea convergenței către Europa Occidentală în viitorul nu atât de îndepărtat pe fondul implementării unor reforme structurale importante în timpul crizei financiare globale, a intrărilor mari de fonduri europene, a investițiilor străine directe și a orientării pro-europene’, a declarat Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul Berenberg.
Strategul Berenberg a mai arătat că România are o mare șansă de a fi promovată de la statutul de Piață de Prontieră la cel de Piață Emergentă.
‘Acestă promovare va schimba complet piața de capital din România deoarece mult mai mulți investitori internaționali ar începe să investească în România așa cum s-a întâmplat atunci când Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Pakistan au fost promovate la statutul de piețe emergente. Pentru a ajunge cât mai repede la acest statut și pentru a crește șansele de promovare, ar trebui să existe mai multe privatizări semnificative și IPO-uri la Bursa de Valori București, cum ar fi Hidroelectrica și Compania Națională Aeroporturi București, precum și o reducere a deținerilor statului în companii precum OMV Petrom, Romgaz sau Electrica pentru a majora free-float-ul’, a explicat Hesse.
La rândul său, Ludwik Sobolewski, CEO BVB, susține că atunci când vine vorba despre cele mai dinamice piețe de capital, România este locul, nu doar din Europa, ci și din lume, în care vrei să fii dacă ești un investitor care urmărește creșterea.
‘Piața locală de capital poate găzdui în același timp creșteri și sume substanțiale de bani, și nu doar în ceea ce privește acțiunile, ci și în ceea ce privețte obligațiunile. În același timp vrem să atragem atenția antreprenorilor pentru ca ei să nu rateze această oportunitate unică de finanțare prin piața de capital și să dobândească astfel o nouă dimensiune a business-ului’, a afirmat Sobolewski.