Institutul pentru Democrație din Republica Moldova a anunțat astăzi despre implementarea unui șir de proiecte cu privire la sporirea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, relatează MOLDPRES.
Conform unui comunicat de presă al institutului nominalizat, Uniunea Europeană a elaborat în 2009 un program de sprijin pentru finanțarea proiectelor comune pe ambele maluri ale Nistrului, care au drept scop edificarea relațiilor pașnice, prevenirea și soluționarea conflictelor.
Programul prevede apropierea Chișinăului și Tiraspolului prin creșterea încrederii și sprijinirea inițiativelor comune, care implică părțile interesate de pe ambele maluri ale Nistrului.
În decembrie 2016, în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană, Institutul pentru Democrație, în parteneriat cu Societatea culturală bulgară „Rodoliubeț” din regiunea transnistreană și Centrul pentru promovarea și protejarea drepturilor femeilor tinere, a inițiat implementarea proiectului „Consolidarea încrederii reciproce între cadrele didactice de pe ambele maluri ale Nistrului: Formarea capacității regionale pentru dezvoltarea continuă a calificărilor profesorilor în domeniul metodelor moderne pro-active de educație în domeniul drepturilor omului”. Coordonator al proiectului a fost desemnat Institutul pentru Democrație – o organizație publică, înregistrată la Ministerul Justiției al R. Moldova în ianuarie 2007.
Institutul pentru Democrație este cofondator al revistelor „Perspective europene”, „Dreptul nostru” și „Dreptul.UA” (Ucraina). În 2016, pentru realizări deosebite în domeniul drepturilor omului, instituției i-a fost oferit premiul Asociației Regionale de Vest a Cluburilor UNESCO (Ucraina), distincție acordată cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. De asemenea, realizările organizației au fost apreciate și de Revista internațională „Supremația dreptului” pentru rezultatele obținute pe parcursul anului 2016 în domeniul promovării drepturilor omului.
Scopul proiectului este de a spori nivelul încrederii între Chișinău și Tiraspol, precum și de a dezvolta activismul civic în rîndul tinerilor în calitate de cetățeni activi, precum și de a-i familiariza cu principiile democrației. În acest sens, în domeniul drepturilor omului, au fost instruiți mai mulți profesori, care urmează să contribuie la eficientizarea educației democratice în rîndul tinerilor. Astfel, după instruirile desfășurate, cadrele didactice vor preda copiilor elementele de bază ale democrației.
Instruirile derulate confirmă importanța proiectului, orientat spre implementarea metodelor moderne de educație pro-activă, mai ales că inițierea comună a profesorilor de pe cele două maluri ale Nistrului va contribui la crearea unor legături permanente și sporirea încrederii între cele două maluri.