Coordonarea între instituții și consultarea publică sunt prioritare pentru ca România să aibă o poziționare clară în raport cu partenerii europeni, a afirmat, vineri, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la întâlnirea cu reprezentanții României din Comitetul Economic și Social European.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, Victor Negrescu a evidențiat, cu acest prilej, importanța cooperării interinstituționale și a participării tuturor actorilor relevanți la procesele interne de fundamentare a pozițiilor oficiale ale României.
”Coordonarea între instituții și consultarea publică sunt prioritare pentru ca România să aibă o poziționare clară în raport cu partenerii europeni. Efortul nostru este de a clădi un mecanism de dialog permanent între părțile implicate în problematica afacerilor europene. Rolul reprezentanților noștri din Comitetul Economic și Social European este unul foarte important și va fi pus în valoare în mod corespunzător”, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
În acest context, reprezentanții României din Comitetul Economic și Social European vor participa la ședințele săptămânale ale Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, alături de reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților locale, menționează sursa citată.
MAE mai precizează că, în perspectiva pregătirii și exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, reprezentanții României din Comitetul Economic și Social European vor fi direct implicați în activitatea forumului de dezbateri, comunicare și consultare publică ce va fi lansat la nivelul ministerului.
”Este important să includem cât mai mulți actori în acest proces al pregătirii președinției. Ne dorim o președinție transparentă, iar elaborarea priorităților României trebuie să fie rezultatul unui proces consultativ”, a arătat Victor Negrescu.
Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, care funcționează în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea prim-ministrului. Principalul obiectiv este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.
Comitetul Economic și Social European este un organism consultativ al Uniunii Europene, format din reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor și angajatorilor și ai altor grupuri de interese. Comitetul transmite avize pe probleme europene către Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, mai precizează MAE.