Breaking News

Șeful ANSVSA: România își menține statutul de țara liberă de pestă porcină clasică obținut în luna mai

România își menține statutul de țara liberă de pestă porcină clasică, obținut în luna mai, deoarece nu are nicio legătură cu pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Satu Mare, care este o boală total diferită, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

Acesta a adăugat că se fac destul de des confuzii între cele două boli.

„România își menține în continuare statutul de țară liberă de pestă porcină clasică. Din acest punct de vedere, ceea ce am dobândit în luna mai nu am pierdut acum. Statutul acesta nu se pierde decât atunci când apare primul focar de pestă porcină clasică. Și acum nu este cazul. Vorbim de două boli total diferite. Pesta porcină africană generează restricții cu privire la toate activitățile inclusiv cele de export, dar aceste restricții sunt teritorializate. Noi avem discuții cu Comisia Europeană și încercăm să ne arătăm disponibilitatea și totodată eficiența pentru a putea negocia o zonă de restricție cât mai favorabilă țării noastre și cât mai eficientă pentru că este în interesul comun al Comisiei și al României să gestioneze focarele și fenomenul”, a spus Brănescu.

Acesta afirmă că niciuna dintre aceste boli nu generează vreun risc pentru consumatori, „nici de contact și nici de consum”.

În ceea ce privește focarul de pestă porcină africană din România, confirmat într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, șeful ANSVSA a subliniat că autoritățile s-au mișcat foarte rapid pentru a evita extinderea bolii la porcul mistreț, ceea ce ar putea crea riscuri majore de difuzie în teritoriu.

„Scopul nostru în acest moment este să gestionăm cât se poate de bine acest focar pentru a nu se extinde, mai ales către porcul mistreț, pentru că ar crea riscuri majore de difuzie în teritoriu. Până la acest moment, din examinarea clinică zilnică pe care o fac colegii noștri de la Satu Mare, nu avem elemente suplimentare de suspiciune. Noi am extins zona efectivă de restricție de 3 kilometri în jurul focarelor pentru a avea un plus de siguranță și de control cât mai eficient al bolii, în condițiile în care în această zonă extinsă avem și trei exploatații comerciale de creșterea porcului”, a explicat președintele ANSVSA.

Nu în ultimul rând, Brănescu a subliniat că în perioada următoare vor veni în România specialiști din cadrul Comisiei Europene cu care vor colabora pentru a gestiona cât mai bine focarele de boală și pentru a evita extinderea ei.

„Noi avem discuții aprofundate cu Comisia Europeană pe acest subiect. Deocamdată, se așteaptă o evoluție a focarelor și reacția autorităților române care până acum a fost excelentă. Am lichidat rapid acest focar, am tratat cu maximă severitate această suspiciune, pentru că nu era neapărată nevoie să intervenim radical, dar am preferat să nu riscăm. Am lichidat acel focar încă de la nivelul de suspiciune și am făcut dezinfecție, am izolat zona și am restricționat circulația animalelor, iar Comisia a apreciat acest lucru. Vor veni și specialiști din cadrul CE în perioada următoare cu care noi vom colabora în plan local pentru a gestiona cât mai bine focarele de boală și pentru a evita pe cale de consecință extinderea ei”, a adăugat președintele ANSVSA.

Federația Națională PRO AGRO a atenționat miercuri, într-un comunicat remis AGERPRES, că pesta porcină africană poate duce în faliment crescătorii de porci din România, solicitând totodată Guvernului să aprobe de urgență măsurile care se impun în cazul acestei boli, dar și sumele necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate.

„Membrii Federației Naționale PRO AGRO sunt profund îngrijorați de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru filiera porcului românesc și pentru toată economia României, iar lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgență face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală.(…) Solicităm Guvernului să acționeze urgent, dând imediat undă verde proiectului de Hotărâre postat în consultare publică (…) pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 (…). Reamintim că în această boală focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin, porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, iar costurile sunt enorme”, spun reprezentanții Federației într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, fermierii solicită aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate, conform HG 1214/2009 modificată.

Pesta porcină africană a afectat opt țări până în prezent, respectiv Polonia, țările Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina și Cehia.

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat luni de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.

Din primele investigații întreprinse la fața locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.