Membrii CSM și președinții de instanțe vor avea acces la secretul de stat

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și președinții instanțelor judecătorești vor avea dreptul la acces la secretul de stat, potrivit unei modificări legislative care va fi publicată mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Conform modificărilor, dreptul de acces la secretul de stat va fi acordat președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, iar acesta urmează să perfecteze dreptul de acces la secretul de stat celorlalți membri ai Consiliului. Astfel, membrii CSM vor avea posibilitatea să analizeze și să aprecieze obiectiv judecătorii, dar și candidații la funcția de judecător.

Totodată, mâine, în Monitorul Oficial va fi publicată întreaga listă a funcțiilor ai căror titulari au dreptul de acces la secretul de stat. În document se regăsesc și conducătorii unor autorități publice, cum ar fi directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, președintele Comisiei Electorale Centrale, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, președintele Autorității Naționale de Integritate etc.

Pentru păstrarea secretului de stat fi oferit un spor de 10% din salariu. Astfel, secretarii generali ai Președinției și Parlamentului vor primi 400 de lei. Sporul la salariul președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, al directorului Serviciului de stat de arhivă sau al directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică va fi de 650 de lei. Primarul general al capitalei va primi, suplimentar la salariu, 950 de lei, iar directorul CNA va fi remunerat cu un spor de 1050 de lei. Remunerarea președinților de instanțe va varia între 1 700 de lei şi 2500 de lei, iar președintele CSM va primi 2525 de lei ca supliment.