Sportivii de la Inspectoratul Situații de Urgență al Județului Iași s-au clasat pe primul loc la etapa națională a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, premiul fiind dedicat salvatorilor trecuți în neființă, precum și echipajului SMURD Iași care și-a pierdut viața în urmă cu un an.
Lotul ISU Iași a obținut locul întâi la clasamentul general, ieșenii fiind urmați de colegii de la ISU Bihor și ISU Călărași. Acesta este cel de-al doilea an consecutiv când ieșenii se situează pe primul loc în clasament.
„Vreau să dedic acest premiu celor care nu mai sunt printre noi. De asemenea, îl dedic și celor care au luptat în bătălia de la 1835 împreună cu căpitanul Pavel Zăgănescu”, a declarat Cezar Bogdan Pavel, de la ISU Iași, care a participat la concurs cu un tricou inscripționat cu fotografiile salvatorilor SMURD care și-au pierdut viața în tragedia aviatică din Republica Moldova.
La etapa națională a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situații de urgență au participat echipaje din Iași, Alba, Bacău, Bihor, Botoșani, București-Ilfov, Călărași, Ialomița, Neamț, Sibiu, Suceava și Tulcea. Competiția a constat în patru probe: pista cu obstacole pe 100 metri, ștafeta 4 x 100 metri, scara de fereastră și realizarea dispozitivului de intervenție la motopompă.
„E foarte greu. De la an la an lupta între locul unu, doi și trei este din ce în ce mai strânsă. Știam că va fi o luptă strânsă, aveam un obiectiv, dar ne așteptam la orice”, a declarat Cătălin Perdun, șeful lotului de sportivi de la ISU Iași.
Reprezentanții celor 12 echipe care au concurat pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iași spun că este foarte importantă condiția fizică, întrucât aceasta își spune foarte mult cuvântul la o intervenție.
„Au fost trei zile superbe pentru noi, care au fost încununate cu mult succes. E o surpriză plăcută și pentru noi. Ne așteptam să fim pe podium. Nu ne așteptam să câștigăm două probe și să terminăm pe locul doi la general. Speram doar la un loc trei”, a declarat Adrian Bogoșel, de la ISU Bihor.
La rândul său, șeful IGSU, Daniel Dragne, a declarat că pentru a ajunge la astfel de performanțe, este nevoie de perseverență și foarte mult exercițiu.
„Există o concurență, foarte acerbă chiar. Înainte de ultima probă a fost o diferență de 0,08 secunde între primele două clasate. Practic, acum nu este nimic altceva decât o punere în operă a modului în care colegii mei se pregătesc zi de zi pentru desfășurarea misiunilor specifice. Toate calitățile pe care trebuie să le dețină pentru desfășurarea acțiunilor le adaptează la aceste concursuri”, a declarat Daniel Dragne.
Prezent la eveniment, prefectul județului Iași, Marian Șerbescu, a declarat că această competiție a fost „o frumoasă ocazie de a-i vedea în acțiune pe cei care intervin pentru salvarea vieților și bunurilor cetățenilor, dar fără să fi avut loc nicio catastrofă”.
Un alt premiu i-a fost conferit generalului Dan Iamandi, șeful ISU Iași, de către șeful IGSU, Daniel Dragne.
AGERPRES