Danone trimite 5.000 de vaci în Siberia pentru a avea lapte mai ieftin

Decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a interzice importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană a dus la creșterea prețurilor la lapte în Rusia, astfel încât producătorul francez de iaurturi Danone a decis să transporte aproape 5.000 de vaci din Occident până la o fermă din Siberia pentru a se asigura că are materie primă la prețuri mici, informează Bloomberg.

Vacile din rasa Holstein ar urma să călătorească până la 4.500 de kilometri cu camionul, din Olanda și Germania, până la o fermă din apropiere de orașul rusesc Tyumen, a declarat directorul filialei din Rusia a Danone, Charlie Cappetti. Potrivit acestuia, transportul de vaci ar trebui să protejeze compania de creșterea prețurilor la lapte, care în acest an s-au majorat cu 14%.

„Prețurile la lapte au crescut constant. Acest lucru pune presiuni pe produsele precum iaurtul”, a subliniat Charlie Cappetti.

Dacă în mod normal grupul Danone nu investește în producția agricolă, în cazul Rusiei a făcut o excepție. După ce Putin a interzis importurile de lactate din UE în anul 2014, cererea pentru lapte a crescut pe măsură ce producătorii ruși de brânzeturi au încercat să înlocuiască camembert-ul francez și pecorino-ul italian cu produse locale.

Charlie Cappetti a informat că Danone a investit într-o fermă rusească de 60 de hectare cu producătorul local Damate. Primele vaci au început să furnizeze lapte pentru Danone în luna mai, iar ultimul transport de vaci este programat să ajungă în Rusia în luna septembrie.

„Sperăm că creșterea prețurilor la lapte în Rusia va încetini anul următor” a spus Cappetti, adăugând că diferența dintre ofertă și cerere se reduce pe măsură ce cantitatea de lapte care ajunge pe piață, inclusiv de la ferma Danone din Siberia, crește.

Deși încetinirea ritmului de creștere a prețurilor ar putea ajuta la revenirea pieței rusești de lactate, Danone nu se așteaptă la o revenire rapidă a vânzărilor. Potrivit lui Charlie Cappetti, vânzările din Rusia au crescut în linie cu inflația în prima jumătate a acestui an și ar urma să crească și în 2018.