Salariile cadrelor didactice vor crește anul viitor, pe brut, cu 50%, însă pe net majorarea va fi de numai 25%, motiv pentru care sindicatele din învățământ au solicitat reprezentanților Guvernului să găsească soluții prin care veniturile în sector să crească mai mult, potrivit președintelui FSLI, Simion Hăncescu.
„În cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor a confirmat calculele făcute de federația noastră, potrivit cărora, salariile nete cresc cu 3% în ianuarie 2018 și cu 22% în luna martie a anului viitor, deși brutul se majorează cu 50%. Motivul îl reprezintă transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Am solicitat Guvernului să găsească urgent o soluție prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel, educația rămâne sistemul cu cele mai mici salarii. Dacă majorarea salariilor nete ar fi fost de 50%, am fi putut spune că este un câștig real și ar fi reprezentat un pas important în atragerea tinerilor performanți și cu vocație în meseria de dascăl. În situația aceasta, însă, să vii la catedră pentru 50 de lei în plus, nu știu dacă e un efort pe care un tânăr capabil și-l dorește, iar plecarea spre mediul privat este iminentă”, a declarat Simion Hăncescu, după întâlnirea pe care federațiile din educație și CNMR au avut-o cu premierul Mihai Tudose.
Conform unui comunicat al FSLI remis AGERPRES, la discuții au luat parte și ministrul Educației, Liviu Pop, Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul Cercetării și Inovării, Puiu Lucian Georgescu. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate mai multe probleme din învățământul preuniversitar, printre care necesitatea adoptării unei noi legi a educației, modificarea programelor școlare, dar și salarizarea angajaților din învățământ sau recuperarea banilor câștigați în instanță.
Premierul Mihai Tudose a promis, în cadrul discuțiilor, că vor fi găsite fonduri la rectificarea bugetară din luna noiembrie, pentru plata sumelor restante la drepturi salariale, stabilite prin sentințe judecătorești, sume care nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017. De asemenea, pentru plata dobânzilor, Ministerul Educației va fi responsabil cu reglementarea cadrului prin care se va face acest lucru, anul viitor.
Reprezentanții FSLI subliniază că o modificare importantă care este luată în discuție este modul de finanțare al unităților de învățământ, mai exact fiecare școală să primească fonduri direct de la Ministerul Finanțelor Publice, și nu prin intermediul primăriilor, cum se întâmplă în acest moment. Se ia în discuție și renunțarea la costul standard per elev, întrucât salariile din educație sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică.
„În perioada următoare vor fi demarate discuții pe o nouă lege a educației în România, care să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2018. Guvernul susține, de asemenea, că programele școlare trebuie regândite din temelii, iar Ministerul Educației urmează să stabilească procedura de lucru. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor noștri de sindicat, alături de care vom decide strategia în perioada următoare. Anunțăm că există riscul declanțării unui conflic de muncă”, a mai declarat președintele FSLI.