Noi criterii de evaluare a cererilor de atribuire a locuinţelor sociale şi convenabile. Munca și educația, încurajate de municipalitate

 

Un proiect de hotărâre care va fi analizat în şedinţa de Consiliu Local de marţi, 29 august, propune introducerea unor criterii suplimentare privind modalitatea de atribuire a locuinţelor sociale şi convenabile din patrimoniul municipalităţii ieşene.

„Încercăm să găsim cele mai bune căi de protejare a patrimoniului public din municipiul Iaşi, astfel încât el să fie exploatat aşa cum se cuvine. Una dintre măsurile importante pe care le-am luat deja a fost să-i evacuăm imediat pe acei chiriaşi care distrug locuinţele sau comit infracţiuni grave, cum ar fi omoruri, trafic de persoane sau de stupefiante”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe fondul acestor măsuri, a fost iniţiat un regulament care vine în completarea celui existent privind atribuirea locuinţelor sociale şi convenabile. 1Regulamentul vizează următoarele aspecte: responsabilizarea chiriaşilor în a-şi plăti chiria, întreţinerea şi datoriile faţă de bugetul local, încurajarea chiriaşilor de a obţine venituri prin muncă, înregistrate şi fiscalizate de statul român, sprijinirea educaţiei în casele care provin din fondul locativ al municipiului Iaşi, precum şi descurajarea ocupării abuzive şi fără drept a acestor imobile”, a precizat edilul Iaşului.

Spre exemplu, noul regulament prevede că vor fi acordate bonificaţii pentru cei care dovedesc că-şi pot susţine achitarea chiriei şi întreţinerii, în procentaje de 15%, respectiv 20% peste punctajul calculat. De aceste bonificaţii vor beneficia solicitanţii ale căror venituri sunt duble sau triple faţă de valoarea medie a chiriei şi cheltuielilor de întreţinere. Măsura are rolul de a preveni acumularea de datorii însemnate faţă de municipalitate.

„Avem chiriaşi şi chiar solicitanţi care înregistrează restanţe de 11.000, 30.000 sau chiar 70.000 de lei”, a precizat primarul Mihai Chirica. În acest context, edilul a anunţat introducerea unei bonificaţii de 10% din nivelul punctajului rezultat în urma analizei dosarului pentru cei care nu au datorii la bugetul local.

În baza criteriului care urmăreşte încurajarea educaţiei, familiile care asigură educaţia copilului prin trimiterea acestuia la şcoală primesc o bonificaţie de 10 puncte pentru fiecare copil şcolarizat, indiferent de structura de învăţământ în care se află (şcolar, elev, student).

De asemenea, solicitantul unei locuinţe sociale care are diploma de bacalaureat va primi 25 de puncte. Fiecare soţ absolvent de studii superioare va primi suplimentar 50 puncte, 75 puncte vor fi acordate fiecărui soţ cu studii masterale, iar fiecare soţ cu studii doctorale va fi bonificat cu 100 de puncte.

Primarul Mihai Chirica a subliniat faptul că municipalitatea s-a confruntat în numeroase rânduri cu situaţii în care spaţiile de locuit care se eliberează pe perioada exploatării, pe care le are în proprietate sau administrare, au fost ocupate abuziv de persoane sau familii care nu deţin un spaţiu de locuit. Pentru a descuraja astfel de practici va fi introdusă o măsură de diminuare a punctajului obţinut la evaluarea dosarului de locuinţă pentru cei care au ocupat spaţii abuziv, punctajul urmând a fi diminuat cu 300 de puncte. Măsura se va aplica atât în cazul locuinţelor sociale, cât si al celor convenabile.