Mulți nici nu au auzit despre proprietățile acestor fructe sălbatice numite coarne, ale arbustului Cornus mas. Acesta este de origine din Asia, dar se găsește și la noi în țară.
Una din cele mai importante proprietăți ale acestor fructe este de stopare a scaunelor moi. Coarnele de pădure au gust dulce-acrișor, astringent, asemănător puțin cireșelor, și efect diuretic. De asemenea, aceste fructe sunt apreciate pentru efectul lor antiscorbutic, astringent, dezinfectant, tonic, diuretic, antiinflamator, antibacterian și cicatrizant. Cantitatea de vitamina C din aceste fructe depășește pe cea din lămâi sau măceșe.
Coarnele sunt recomandate în cazuri de diabet zaharat, deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, aceste fructe sunt un bun remediu pentru indigestie, dureri de cap, normalizează activitatea enzimatică a pancreasului, ajută în tratamentul paraziților intestinali, crampelor, icterului, afecțiunilor de ficat, enteritelor, enterocolitelor, bolilor gastrointestinale, în general.
Coarnele de pădure au proprietăți antiinflamatorii și diuretice, de aceea sunt fructe care îmbunătățesc procesele metabolice din organism, normalizează tensiunea arterială, calmează durerile de cap, ameliorează inflamațiile venelor, bolile articulare, guta, previn scleroza multiplă, fragilitatea capilarelor, îmbunătățesc digestia. Sunt o sursă de vitamine (A, B1, B2, C), dar și de minerale, pectine, tanin, acizi organici.
Conțin potasiu, magneziu, fier și calciu – minerale foarte importante pentru menținerea sănătății.