Europol, agenția europeană de poliție, cere controale mai stricte în privința tranzacțiilor bancare, în urma unui raport din care reiese că majoritatea cazurilor de spălare de bani din Uniunea Europeană rămân neinvestigate, în pofida semnalelor venite de la instituțiile bancare, transmite Reuters.
Din aceste cazuri, numai 10% au fost investigate, Europol cerând acum băncilor să amelioreze datele puse la dispoziția instituțiilor de aplicare a legi pentru urmărirea cazurilor.
Doar în Italia, de pildă, Europol a descoperit că sumele de bani implicate în astfel de tranzacții s-au ridicat la 164 miliarde de euro în 2014, aproximativ o zecime din economia țării.
Potrivit lui Robin Wainwright, directorul Europol, banii implicați în astfel de tranzacții provin mai ales din trafic de droguri și există o creștere a numărului de organizații specializate în spălare de bani, care percep un comision pentru serviciile lor.
‘Traficul de droguri este în continuare cea mai cel mai mare sector infracțional. Acești bani trebuie să intre în sistem. Ei sunt folosiți pentru a finanța stilul de viață al ‘nașilor’ infractori’, a explicat Wainwright.
Două treimi din tranzacțiile suspecte de spălare de bani în Europa au provenit din Marea Britanie și din Olanda, potrivit raportului, o situație datorată în mare parte existenței celor două mari centre financiare de la Londra și Amsterdam. În Marea Britanie au fost raportate în 2014 peste 350.000 de cazuri suspecte (cu aproape 66% mai multe decât în 2006), în timp ce în Olanda numărul lor a fost de 277.000.