Deputatul PNL Ovidiu Raețchi afirmă că în sistemul de apărare există un „haos bugetar”, iar demisia lui Adrian Țuțuianu din fruntea MApN este „firească, dar nu rezolvă lucrurile”.
„Sâmbătă am solicitat explicații ministrului Adrian Țuțuianu privind cheltuielile Armatei Române. Este o chestiune de siguranță națională să fie prezentată o foaie de parcurs concretă cu cheltuielile de modernizare din anul 2017, dar devine o certitudine că până la finalul anului nu se va demara niciunul dintre cele opt programe de înzestrare ale Armatei, aprobate de Parlament. La ora actuală, Ministerul Apărării nu este capabil să asigure chestiuni elementare. În sistemul de Apărare asistăm, în acest moment, la un haos bugetar, nu avem nici cea mai vagă idee înspre ce merg banii, cum se asigură salariile sau care sunt elementele de modernizare avute în vedere în acest an de MApN din bugetul de 2% din PIB”, susține Raețchi, președinte al Comisiei de apărare din PNL, într-un comunicat remis marți AGERPRES.
În opinia sa, „niciodată nu a existat o mai mare dezorganizare în coordonarea Armatei de către decidentul ministerial”.
„Președintele României nu a fost invitat la Ziua Aviației dintr-o „eroare birocratică”, iar pensionarii militari au fost umiliți în comunicarea publică chiar de cel care trebuia să le fie ministru. Din nenumăratele întâlniri de PR nu am văzut niciun contract de modernizare finalizat și parafat. Procedurile parlamentare privind programele de înzestrare ale Armatei au fost amânate și întârziate cât de mult s-a putut. Iar acum PSD nu mai are bani nici măcar pentru salariile militarilor!”, mai spune parlamentarul liberal.
Acesta afirmă totodată că „demisia ministrului Țuțuianu e firească, dar nu rezolvă nimic”.
„PSD a slăbit Armata Română și a întârziat grav programul de modernizare. Mai mult, ne facem de râs în fața partenerilor internaționali, în timp ce alții jubilează că dăm dovadă de o incoerență periculoasă la acest capitol. Doar într-un singur an, Apărarea se află la cel de-al treilea ministru și suntem abia în luna septembrie”, conchide Ovidiu Raețchi.