Sistemul vamal naţional a sărbătorit astăzi 26 de ani de la instituire, informează MOLDPRES.
Cu acest prilej a fost organizată o festivitate desfășurată sub genericul „Modernizăm Vama – Facilităm Comerțul”. Evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului „Asistență la implementarea Misiunii Înalților Consilieri UE în Republica Moldova”. La acesta au participat membri ai Guvernului, Parlamentului și ai autorităților publice centrale, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice și mediului de afaceri.
Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a specificat că timp de 26 de ani Serviciul a trecut printr-un șir de transformări și restructurări majore, datorită cărora actualmente sunt obținute rezultate meritorii. „În prezent, 60% din totalul acumulărilor la buget sunt aduse de către Serviciul Vamal. Mulțumim membrilor Guvernului, partenerilor de dezvoltare și tuturor colaboratorilor vamali pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. În viitor, vom continua să asigurăm implementarea angajamentelor asumate față de partenerii noștri și vom crea un mediu antreprenorial competitiv bazat pe o concurență loială”, a spus Vrabie.
„Împreună am dezvoltat politici economice și comerciale, datorită cărora am reușit să aplicăm cele mai bune practici în legislația vamală. Vom lucra în continuare pentru a răspunde tuturor provocărilor. Avem rezultate frumoase la acumulările în buget, avem o echipă bună și o abordare sistemică reușită, ceea ce reprezintă un merit comun al eforturilor interne și externe”, a menționat vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmâc.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a afirmat că în primele opt luni ale anului curent încasările la buget s-au majorat cu peste 18% față de aceeași perioadă a anului precedent. „Exprimăm recunoștință pentru efortul celor care muncesc în cadrul Serviciului Vamal și contribuie la îmbunătățirea climatului de afaceri pentru creșterea economiei. Progresele sunt posibile doar datorită eforturilor celor care activează, de aceea vă transmit urări de bine, sper și în continuare să realizăm lucruri frumoase”, a remarcat Armașu.
Serviciul Vamal cuprinde 67 de posturi, unde activează peste 1500 de colaboratori.
Istoria activităţii sistemului vamal național începe imediat după proclamarea independenţei şi anume la 4 septembrie 1991, când a intrat în vigoare Decretul prezidențial cu privire la subordonarea instituţiilor vamale situate pe teritoriul țării.