Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, și ministrul Sănătății, Florian Bodog, au convenit asupra următoarelor etape privind construcția celor trei spitale regionale, cu fonduri europene, în urma unei întâlniri pe care au avut-o miercuri la Bruxelles.
Cele trei spitale regionale urmează a fi realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiții și a Băncii Mondiale, avându-se în vedere finalizarea studiului de fezabilitate până în martie 2018 și depunerea proiectelor până în luna aprilie a aceluiași an, precizează sursa citată.
Acordul vine ca urmare a validării desemnării sistemelor de management și control ale Programului Operațional Regional de către autoritatea națională de audit, cât și a îndeplinirii de către România a condiționalității privind sănătatea.
„Susținem autoritățile naționale în pregătirea următorilor pași pentru proiectele deja prevăzute. Am discutat și oportunitatea dezvoltării unor proiecte în domenii de mare necesitate, precum combaterea epidemiei de rujeolă, care din păcate a făcut atâtea victime în ultimele luni”, a declarat oficialul european, potrivit comunicatului.
Totodată, în cadrul întâlnirii, comisarul european Corina Crețu a indicat susținerea pe care fondurile politicii de coeziune o pot oferi îmbunătățirii condițiilor din spitalele din România. Aceasta vizează investiții în centre comunitare integrate, unități ambulatorii, unități de primiri urgențe și telemedicină. Astfel, se are în vedere abordarea nevoilor critice din domeniul sănătății prin 280 de investiții în îngrijirea comunitară și ambulatorie, precum și în modernizarea a 35 de unități de urgență din spitale, subliniază Reprezentanța Comisiei Europene.
„Așa cum i-am transmis domnului ministru Bodog, îmi doresc accelerarea procesului de pregătire a investițiilor în centrele socio-medicale, în conformitate cu angajamentul asumat în Strategia Națională de Sănătate”, a adăugat comisarul pentru politică regională.
România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014 — 2020. În Programul Operațional Regional, aproximativ 326 de milioane de euro sunt dedicate investițiilor în domeniul sănătății, jumătate din această sumă fiind alocată construcției celor trei spitale regionale.