Cinci tipuri de cancer care apar cel mai des la femei

Printre cele mai întâlnite tipuri de cancer în cazul femeilor se numără cancerul de sân, de colon și ginecologic. Iată cum pot fi depistate:

1. Cancer de sân

Anual sunt diagnosticate aproximativ 7.000 de cazuri de cancer mamar si, din pacate, aproximativ 4.000 de femei mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni, majoritatea deceselor datorandu-se faptului ca boala a fost diagnosticata in stadii foarte avansate. Incidenta cancerului mamar creste peste tot in lume si Romania se inscrie in acest grafic de crestere. Insa mortalitatea prin cancer mamar in tarile occidentale a inceput, de peste 10 ani, sa scada. In Romania, in schimb, mortalitatea urmeaza linia crescatoare a incidentei: mai multe cazuri depistate de la an la an si, din pacate, mai multe decese datorate acestei boli.
Cele mai frecvente semne și simptome sunt :

un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de “coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
modificări ale conturului sânilor.
apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
palparea în axila a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.
în puține cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

2. Cancer de colon

Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

Acesta definește o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormală care cresc și se multiplică rapid, formând tumori.
Din păcate, boala evoluează mult timp fără simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea în faze incipiente, când poate fi tratată.

Simptomele cancerului de colon:

– scaun cu sânge

– anemie

– oboseală

– pierdere în greutate

– constipație sau diaree

– discomfort la nivelul abdomenului

3. Cancer ginecologic

Există cinci tipuri de cancer ginecologic: cervical, ovarian, uterin, vaginal şi vulvar, iar controlul periodic este recomandat doar pentru cancerul cervical. De aceea, detectarea din timp poate depinde de femeile care recunosc simptomele şi îşi fac o programare la medic.

Există aproximativ 90.000 de cazuri de cancer ginecologic diagnosticate în SUA în anul 2012, iar peste jumătate dintre acestea sunt cazuri de cancer cervical.

Aproximativ 30.000 de femei se află în faţa morţii din cauza acestor cinci tipuri de cancer, iar cea mai mortală formă de cancer este cel ovarian, care va provoca peste jumătate din aceste decese.

În cadrul acestui studiu, Gelb şi colegii ei au realizat interviuri pe un grup cu 132 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani în Chicago, Los Angeles, Miami şi New York. Grupurile aveau între şapte şi nouă participante, şi întâlnirile au durat aproximativ două ore.

Fiecare participantă a primit o listă cu opt simptome ale cancerului ginecologic, deşi lista nu a fost etichetată aşa, iar moderatorul întâlnirilor nu a folosit cuvântul “simptome” în timpul discuţiei. Participantele la studiu au indicat care simptom le-ar îngrijora cel mai tare şi grupurile au discutat despre ce anume determină fiecare simptom.

Simptomul care a fost cel mai îngrijorător pentru femei a fost sângerarea vaginală, multe femei spunând că aceasta este “ceva serios” şi unii recunoscând acest aspect ca un posibil semn de cancer.

Multe femei au numit şi schimbări în culoarea pielii vulvei care ar indica ceva serios, deşi mai puţine femei au legat acest simptom de cancer, şi câteva femei au indicat şi durerea sau presiunea în zona pelvisului ca un posibil semn al cancerului.

Au existat puţine simptome pe care foarte puţine femei le-au identificat ca fiind posibile din cauza cancerului: mâncărimi sau arsuri vaginale, dureri abdominale sau lombare, oboseală permanentă, urinare dureroasă sau frecventă, şi balonarea.

Continuarea pe doctorulzilei.ro