Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă Guvernului să țintească spre un deficit bugetar de 1,5% pe termen mediu, pentru a menține datoria publică la un nivel scăzut, le-a spus, joi, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România, investitorilor prezenți la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea.
„De la criza economică România a recuperat și, de fapt, crește chiar mult, dar această creștere vine din consum, care a fost alimentat de politicile fiscale din ultimii ani, de creșterea salariilor și pensiilor. (…) Sunt unele riscuri, unul dintre ele fiind creșterea rapidă a deficitului fiscal. Nu este vorba doar de extinderea acestuia, dar și de structura bugetului. Deci, ai cheltuieli curente în detrimentul cheltuielilor de capital ale Guvernului. Datoria publică este în creștere anul acesta și în cei care urmează, iar recomandarea noastră pentru Guvern este să țină deficitul, nu numai să targeteze 2%, ci să țintească spre 1,5%, pe termen mediu. Asta va ajuta ca datoria publică să aibă un nivel scăzut”, a spus Hajdenberg.
El a precizat că eforturile care s-au făcut în lupta împotriva corupției trebuie să continue.
„România a crescut bine, dar cheia este ca aceasta să fie sustenabilă. În proiecțiile noastre vedem creșterea de 3,5%, pe termen mediu. Cheia pentru a crește mai repede și a converge cu standardele de viață din UE sunt reformele structurale și investițiile”, a mai mai arătat reprezentantul FMI, în cadrul „Analyst & Investor Days”.
Reprezentantul FMI pentru România a vorbit și despre calitatea infrastructurii, „care este foarte săracă”.