Episcopii polonezi au atras vineri atenția guvernului conservator naționalist de la Varșovia asupra riscului de a ”anihila” încrederea și reconcilierea polono-germană, în contextul în care acesta vrea să relanseze chestiunea compensațiilor germane pentru Al Doilea Război Mondial, relatează AFP.
Într-o scrisoare publicată pe site-ul Episcopatului Poloniei, episcopii insistă pe „marea valoare” a reconcilierii care „definește relațiile polono-germane de peste un sfert de secol”, după căderea comunismului.
Potrivit episcopilor, chestiunile bilaterale nesoluționate trebuie reglate printr-o ”diplomație rațională”, în locul „anihilării încrederii dificil de obținut, trezind emoții sociale negative”.
Prelații au reamintit momente puternice ale reconcilierii între cele două țări, inițiată printr-o scrisoare a unor episcopi polonezi din 1965 adresată omologilor lor germani, conținând formula devenită celebră „Vă iertăm și vă cerem iertare”.
„Ținând cont de realizările procesului de reconciliere, ne exprimăm speranța că persoanele în funcții de răspundere din țara noastră și relațiile internaționale vor construi pe acest capital”, au subliniat episcopii, membri ai unui comitet episcopal cu contacte cu episcopatul german.
„Este ușor să pierzi (această valoare) prin decizii iraționale și chiar prin cuvinte precipitate”, și-au exprimat ei îngrijorarea.
Chestiunea compensațiilor de război germane, considerată ca închisă de mulți ani, a fost relansată la 28 iulie de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naționalist aflat la putere (PiS).
Joi, premierul polonez Beata Szydlo, provenită din rândul PiS, a declarat că țara sa are „dreptul” la compensații, dar că „decizia politică” de a face o astfel de solicitare nu a fost încă luată.
Berlinul a respins imediat punctul de vedere al Poloniei.
Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a subliniat vineri că Germania nu are de plătit compensații de război Poloniei, subiectul fiind reglat „din 1953”.
„Din punctul de vedere al guvernului federal, nu există niciun motiv de a pune la îndoială validitatea juridică a renunțării la compensații din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este definitiv reglată dintr-un punct de vedere legal și politic”, a spus purtătorul de cuvânt.
El a subliniat că Varșovia „a confirmat (că renunță la compensații) în mai multe rânduri, în special în 1970 și 2004″.
Această nouă dispută germano-polonă se înscrie în contextul tensiunilor tot mai mari între Varșovia și UE, care este îngrijorată de evoluția statului de drept în Polonia din cauza unor reforme controversate. Angela Merkel a spus la sfârșitul lunii august că ”nu poate tăcea” în fața atingerilor aduse statului de drept în Polonia.
Comisia Europeană a amenințat de asemenea cu declanșarea aplicării Articolului 7 din Tratatul UE dacă Polonia își menține reformele în starea actuală. Această procedură inedită poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului UE.