Scriitorul Elie Wiesel, comemorat la un an de zile după trecerea în neființă, la Sighetu Marmației

Peste 1.000 de persoane au participat, duminică seara, la un marș comemorativ, marcând un an de la moartea scriitorului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru pace, în municipiul Sighetu Marmației.

Marșul, la care au participat localnici, autoritățile locale și invitați ai comunității evreiești din România, din Israel, Ungaria și Statele Unite al Americii s-a desfășurat pe traseul: Casa Memorială Wiesel, centrul municipiului Sighetu Marmației, gara orașului. Participanții au comemorat deportarea evreilor din Maramureș, printre care s-a aflat și familia scriitorului Elie Wiesel, din anul 1944.

Odată ajunși în Gara municipiului Sighetu Marmației, participanții la marș au asistat la dezvelirea unei plăci comemorative care marchează momentul deportării evreilor care au trăit în Maramureș, aflat atunci sub jurisdicție ungară în urma cedării Transilvaniei.

Înaintea marșului, a avut loc un moment literar, în care s-au citit, în mai multe limbi, fragmente din romanul ” Noaptea”, scris de Elie Wiesel.

Printre participanții la comemorare s-a aflat președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Wainer, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.

În gara municipală participanții la eveniment au aprins lumânări de-a lungul linei ferate, comemorându-i pe cei 14.000 de evrei deportanți în lagărele naziste, majoritatea la Auschwitz și Birkenau, și care nu s-au mai întors acasă niciodată.

Potrivit primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, comemorarea unui an de la trecerea în neființă a lui Elie Wiesel a fost organizată de Federația Comunităților Evreiești din România, cultul mozaic, comunitatea evreilor din Sighet, Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, organizația Limmud, în colaborare cu alte 10 organizații evreiești din toată lumea.

Scriitorul Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmației pe 30 septembrie 1928, iar armata horthistă l-a trimis, împreună cu întreaga sa familie, în lagărele naziste. În romanul ” Noaptea”, scriitorul evocă experiențele trăite în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Autor a peste 50 de romane, Wiesel avea să revină după 1990 în Sighetu Marmației, pentru a vizita casa părintească, acum transformată în muzeu, sinagoga și cimitirul evreiesc.

Elie Wiesel s-a stins din viață pe 2 iulie 2016.