Egiptul analizează o posibilă respingere a unei cantități de 59.000 de tone de grâu din Franța, achiziționat anterior de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, pe motiv că prezintă semințe de mac, aceasta fiind a doua livrare de grâu către Egipt care este pusă sub semnul întrebării, ceea ce a dat naștere la noi incertitudini cu privire la politica de import a autorităților de la Cairo, transmite Reuters.
Luna trecută, inspectorii de la Autoritatea pentru carantină au oprit o navă care transporta 63.000 de tone de grâu din România în portul Safaga pentru conținut de semințe de mac. Potrivit surselor, grâul provine de la firma Cerealcom Dolj.
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a provocat confuzie pe piețele internaționale de cereale în 2015 când a respins o livrare de grâu pe motiv că are un conținut prea mare de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.). Confuzia de atunci i-a determinat pe traderi să boicoteze licitațiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean.
Ministerul Agriculturii din Egipt a anunțat duminică că Autoritatea pentru carantină examinează conținutul de mac pentru o livrare de grâu din Franța. „Dacă se va dovedi că există semințe de mac va fi luată decizia de respingere a livrării, iar cazul va fi deferit procurorului general”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Egipt, Hamid Abdel Dayim.
Faptul că, în mai puțin de o lună, au apărut două cazuri în care o livrare de grâu ar putea fi respinsă de autoritățile egiptene, a provocat îngrijorare în rândul traderilor potrivit cărora semințele de macul au devenit noul cornul secarei, în urma încercărilor Autorității pentru carantină din Egipt de a-și înăspri controlul asupra importurilor.
Transgrain France, firma care este responsabilă pentru livrare de grâu din Franța, consideră că este ciudat faptul că Autoritatea pentru carantină din Egipt „a descoperit brusc acest tip de semințe pentru prima dată în ultimele decenii”, adăugând că este posibil ca Autoritatea pentru carantină să facă o confuzie cu alt tip de mac existent în Franța, dar care nu este toxic.
Anul trecut, în urma boicotării licitațiilor sale de către traderii de cereale, autoritățile egiptene au trebuit să renunțe la cerințele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conținut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autoritățile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt, folosind în schimb companii private.
Însă noul sistem a fost contestat, cu succes, în justiție de un grup de inspectori ai Autorității pentru carantină din Egipt care au susținut că există riscul contaminării cu substanțe periculoase pentru plante și animale. Guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului, ceea ce pune noul sistem sub semnul întrebării.
„Autoritatea pentru carantină vrea să facă presiuni pentru ca delegațiile de inspectori să plece din nou peste hotare”, a declarat un trader din Cairo.
De asemenea, traderii susțin că firmele străine care fac inspecții la porturile de origine sunt mult mai atente când examinează conținutul de mac. „În prezent există două nave cu grâu românesc în porturile de origine cărora li s-a spus că schimbe grâul din cauza prezenței de semințe de mac”, a dezvăluit un alt trader.
În replică, autoritățile române și reprezentanții traderilor au susținut că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanța având un sistem foarte bun de monitorizare a calității.