Londra rămâne principalul centru financiar global, în pofida Brexit

Londra și-a menținut și în 2017 titlul de cel mai mare centru financiar al lumii, extinzându-și dominația asupra următoarelor clasate, New York și Hong Kong, în pofida incertitudinilor legate de Brexit, transmit Reuters și Bloomberg.

Capitala Marii Britanii a pierdut doar două puncte în cel mai recent indice Global Financial Centres publicat de Z/Yen și China Development Institute. Este cel mai redus declin în rândul principalelor zece centre financiare globale.

New York-ul a rămas pe locul doi, dar a pierdut 24 de puncte în clasament, pe fondul temerilor legate de comerțul SUA, se arată în raportul Z/Yen și China Development Institute. Este cea mai mare diferență între Londra și New York din 2007, de când se publică studiul.

Frankfurt, Dublin, Paris și Amsterdam, orașele europene care ar urma să profite cel mai mult de Brexit, au înregistrat creșteri în topul principalelor centre financiare globale. În Asia, Hong Kong a depășit Singapore, care a ajuns pe locul trei.

„Estimările generale pentru centrele financiare europene continuă să fluctueze, deoarece există speculații privind orașele care vor beneficia de pe urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Protecționismul și barierele cu care se confruntă comerțul internațional provoacă multă îngrijorare, mai ales în SUA”, a apreciat Mark Yeandle, director asociat al Z/Yen și autor al raportului.

În clasament sunt 92 de orașe și se ține cont de diverse criterii, de la nivelul taxelor la rata criminalității. Bucureștiul nu este inclus în acest clasament, în schimb sunt prezente Tallinn (capitala Estoniei — locul 44), Budapesta (capitala Ungariei — locul 72) și Moscova (capitala Rusiei — locul 89).