Diaconescu: Se încearcă o testare a rutei pentru migranți peste Marea Neagră; nu e vorba de un val de refugiați ca în 2015

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, în legătură cu creșterea numărului de migranți în România, că se încearcă o testare a rutei peste Marea Neagră, dar că nu se poate pune în discuție în acest moment apariția unui val de refugiați de magnitudinea celui din 2015 sau 2016.

„Deocamdată, după părerea mea, se încearcă o testare a rutei mult mai complicată peste Marea Neagră decât Mediterană, în condițiile în care coridorul balcanic a fost blocat. În Europa Centrală și de Est statele care au avut migranți au devenit din ce în ce mai reticente în a primi astfel de persoane. Este un mesaj care, sunt convins, a fost înțeles și în taberele de refugiați din Turcia. În al treilea rând, este vorba de relația cu Turcia, care, din punct de vedere politic, s-a răcit substanțial în ceea ce privește o serie de capitale europene. Pe acest fundal, sigur că se încearcă variante care nu au fost explorate până acum”, a precizat pentru AGERPRES Cristian Diaconescu.

El a menționat că nu se pune problema unui val de refugiați ca în 2015 și a afirmat că situația este „destul de complicată”.

„Nu cred că se poate pune în discuție în acest moment apariția unui val de refugiați de magnitudinea celui care s-a întâmplat în 2015 și oarecum mai redus în 2016, dar situația s-ar putea să fie destul de complicată, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, se pare că foarte multe dezvoltări în ceea ce privește refugiații ajunși în Grecia și în Italia, chiar în ultima perioadă, nu există. Practic, în Grecia, din 66.000 de persoane, doar 6% au putut să fie procesați în legătură cu cererile de azil, de acordarea statutului de refugiați. Ori, din această perspectivă, este cam complicat”, a explicat Diaconescu.

El a adăugat, însă, că este problematică traversarea Mării Negre, în contextul faptului că vine iarna și nu vor fi mulți migranți care „se vor aventura pe acest coridor”.

Întrebat dacă România este pregătită pentru astfel de situații, Diaconescu a spus: „Este foarte dificil de spus. Pe de o parte, se are în vedere aspectul tehnic, capacitățile de cazare și de procesare a celor care ajung, pe de altă parte este și o chestiune culturală care trebuie avută în vedere. Situația refugiaților comportă două chestiuni fundamentale. Pe de o parte, dimensiunea umanitară și pe de altă parte dimensiunea securitară”.

„În condițiile în care Statul islamic pierde teren considerabil în Siria și în Irak, intențiile ca luptătorii Statului islamic să se alăture refugiaților sunt absolut clare. Din acest punct de vedere, controlul la frontieră și modul în care sunt verificate aceste persoane devine esențial. După aceea intervine componenta administrativă: ce se face cu acești oameni, mai ales că mulți dintre ei doresc să meargă spre Europa de Vest. Evident că în acest moment există o cooperare minimă spre absentă total în statele vecine spre vest privind preluarea refugiaților. Deci, problema este cât se poate de complicată”, a adăugat Diaconescu.

El a mai spus că, în opinia sa, cea mai complicată situație cu care s-au confruntat cei din Europa de Vest a fost incapacitatea de a procesa, de a verifica și de a face constatările necesare în legătură cu aceste persoane.

„Majoritatea atentatelor din Europa de Vest au fost comise de persoane care s-au născut, trăit și educat în Europa de Vest, dar acest lucru nu poate exclude și o variantă complicată și în ceea ce privește cei care vin cu valurile de migranți”, a spus Diaconescu, referitor la posibilitatea apariției în această situație a unor atentate.