Alocarea bugetară pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic nu a fost folosită integral în niciun an în perioada 2010-2015, iar procentul cheltuielilor în acest sens s-a situat între 25% și 84%, a declarat, joi, șeful Direcției de Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), colonel Benone Duduc, la dezbaterea „Alert – Risc Seismic”, care a abordat problema politicilor publice destinate diminuării vulnerabilității orașelor expuse la risc seismic.
„În perioada 2001-2016, MDRAP a efectuat plăți în baza cererilor formulate de autoritățile administrative publice locale de aproape 80 de milioane de lei. Au fost consolidate în acest interval de timp 26 de clădiri de locuit, 19 în București. În niciun an, în perioada 2010-2015, alocarea bugetară nu a fost consumată, nu a fost cheltuită, și procentul a fost, atenție, între 25% și 84%. Anul trecut au fost alocați 25 de milioane de lei, includerea construcțiilor pentru execuție și proiectare se fac printr-o Hotărâre de Guvern anual. Hotărârea de Guvern de anul trecut a avut alocarea de 25 de milioane de lei, pentru 33 de lucrări de intervenție, din care 29 în București, și 47 de lucrări de proiectare, din care 33 în București”, a explicat Duduc.
El a precizat că IGSU are în lucru, de mai multă vreme, o concepție de intervenție în caz de cutremur.
„Noi sperăm ca, până la finalul acestui exercițiu financiar, din fonduri europene să putem aduce un aport important de tehnică, de mijloace astfel încât să putem face față unor evenimente cu impact major. Nu înseamnă că acum nu putem face, că nu ne pregătim pentru astfel de evenimente și avem în lucru de mai multă vreme o concepție de intervenție în caz de cutremur, care a fost pusă în operă în cadrul unui exercițiu amplu ce a avut loc la nivelul Bucureștiului, am putut vedea lucrurile învățate pe care le-am implementat printr-o nouă formă a concepției și care în perioada imediat următoare va fi testată din nou în cadrul unui exercițiu la nivelul Bucureștiului”, a afirmat Benone Duduc.
Viceprimarul Capitalei Tomnica Florescu, prezentă la dezbateri, a precizat că există 3.000 de clădiri notificate în vederea începerii demersurilor pentru consolidare, însă există probleme cu proprietarii clădirilor respective.
„Problema consolidărilor este impactul, care ne supără și ne sperie. (…) Avem 3.000 de clădiri notificate, aștepți 6 luni după notificare, după care au fost făcute dosare penale și după doi ani de zile s-au primit tot atâtea neînceperi de urmărire penală”, a spus Tomnica Florescu.
Potrivit opiniilor și concluziilor rezultate în urma unui studiu dedicat conștientizării riscului seismic în București, prezentat la dezbatere de Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală, pregătirea populației pentru un seism cu grad ridicat, deși afirmată ca fiind importantă, nu pare a fi importantă pentru autoritățile publice, iar acțiunile dedicate nu sunt coerente și consecvente.
De asemenea, nu toate clădirile susceptibile a fi afectate de seismele anterioare au fost expertizate tehnic, iar realizarea unor noi expertize este o prioritate.