Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak, în absența opoziției care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani, transmite AFP.
În cursul săptămânii, marți, Parlamentul federal irakian a anunțat că a votat împotriva organizării referendumului privind independența, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi.
Acest vot, a precizat președintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ”îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului și să înceapă un dialog serios” cu autoritățile regiunii autonome, situată în nordul țării.
Bagdadul și premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituției.
Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie, „va avea un preț”.
„Insistența (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preț”, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autoritățile de la Erbil — capitala Kurdistanului irakian — să renunțe la această „abordare greșită”.
Turcia, care se confruntă cu tendințele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum.
În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marți al parlamentului irakian împotriva acestui referendum.
La 25 septembrie, aproximativ 5,5 milioane de kurzi sunt chemați să voteze pentru sau împotriva independenței Kurdistanului irakian, care s-a bucurat de autonomie începând din 1991 și s-a extins de-a lungul anilor.
Oficialii kurzi susțin că o victorie a taberei „Da” nu va conduce la anunțarea imediată a independenței, ci le va permite să lanseze — de pe o poziție întărită — noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.
Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziție din partea Washingtonului, a capitalelor europene și mai ales a Turciei și Iranului, țări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspirații separatiste pentru minoritățile kurde de pe teritoriul lor.