Directorul greneral al FMI crede că ținta de creștere propusă de Donald Trump va fi dificil de atins

Obiectivul de creștere economică al administrației Trump va fi dificil de atins, având în vedere întârzierile apărute în implementarea reformei sistemului fiscal și creșterii investițiilor în infrastructură, a apreciat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, transmite AFP.

„Credem că va fi foarte dificil pentru administrația Trump să își atingă ținta de creștere economică de 3-4%, având în vedere ritmul lent al reformelor. Iar această situație contrastează cu restul lumii, pentru că restul lumii se descurcă destul de bine”, a declarat Christine Lagarde într-un interviu acordat postului de televiziune CBS.

Potrivit lui Lagarde, experții FMI estimează că economia americană va înregistra o creștere de „aproximativ 2,1%”. „La începutul anului au fost așteptări puternice pe piață că, după alegeri, va fi introdusă rapid o reformă a sistemului de taxe și că vor fi făcute investiții masive în infrastructură. Dar aceste lucruri nu s-au întâmplat, nu s-au materializat deloc”, a spus Lagarde.

În luna iulie a acestui an, FMI a decis să îi mențină estimările potrivit cărora economia mondială va înregistra o creștere de 3,5% în acest an și un avans de 3,6% anul viitor, dar și-a redus estimările privind evoluția economiei americane la 2,1% în 2017 și 2018, față de o creștere de 2,3% respectiv 2,5% cât preconiza în primăvară.

Christine Lagarde a refuzat miercuri să comenteze următoarele previziuni de toamnă ale FMI, care ar urma să fie date publicității la începutul lunii octombrie cu prilejul următoarei reuniuni generale anuale a Fondului. „Trecem în revistă fiecare economie și facem recomandări. Am făcut deja recomandări cu privire la fiscalitate și reforma fiscală din SUA. Nu pot să fac comentarii cu privire la documentul din octombrie pentru că nu l-am văzut”, a subliniat Lagarde.

La începutul acestei luni, premierul Mihai Tudose a declarat că s-a întâlnit cu reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale pentru le arăta cifrele pentru previziunea de sfârșit de an, respectiv pentru a primi suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României.