Korodi Attila: O țară care dorește să fie în UE nu poate să acționeze împotriva fundamentelor construcției europene

UDMR consideră că o țară care dorește să fie în UE într-o perspectivă de timp rezonabilă nu poate să acționeze împotriva fundamentelor care stau la baza construcției europene, a declarat miercuri deputatul Korodi Attila, în plenul Parlamentului.

„Din păcate, am ajuns într-un moment în care este nevoie de o poziție fermă a Parlamentului României și a altor instituții cu privire la decizia dată de Parlamentul Ucrainei. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un nou proiect de lege a Educației care limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru minoritățile naționale din țara vecină, deci limitează drastic accesul la educație în limba maternă și al minorității române. Ucraina a parcurs o perioadă foarte complicată de la Maidan. (…) Dar, în același timp, pas cu pas, a eliminat cele mai importante legi care garantau comunităților etnice păstrarea identității naționale, a anulat legea care permite folosirea limbilor regionale imediat după ce noul președinte a fost ales, a schimbat radical Legea Educației care, practic, nu mai permite învățarea limbii materne, nimic în plus pentru educarea tinerilor aparținând comunităților etnice Ucraina, a derapat de la principiile fundamentale ale democrației, statului de drept și garantării drepturilor omului”, a spus deputatul.

Potrivit acestuia, Ucraina, după anexarea de către Rusia a Crimeii, a căutat sprijin internațional atât prin reacții bilaterale, cât și prin accentuarea problemelor cu care se confruntă în relația cu Rusia în instituțiile internaționale — Consiliul Europei, OSCE, ONU sau întărirea relațiilor cu Uniunea Europeană.

„Dar, tot aceeași țară decide, fără nicio ezitare, să elimine acele prevederi din legislația internă care sunt esențiale pentru minoritățile etnice. Dubla măsură nu este permisă. România nu poate permite și trebuie să fie fermă în a exprima poziția sa în acest sens. Nu este permis să ceri de la Consiliul Europei sau de la alte instituții internaționale sprijin sau de la cei mai importanți parteneri internaționali pentru rezolvarea conflictului existent în Estul țării și, în același timp, să decizi ca pe plan intern să elimini și acele prevederi care te ajută să găsești o soluție pașnică la acel conflict, aducând în disperare alte comunități etnice. Acordurile internaționale cu privire la drepturile omului, drepturile minorităților naționale trebuie implementate în orice țară. O țară care dorește să fie în UE într-o perspectivă de timp rezonabilă nu poate să acționeze împotriva fundamentelor care stau la baza construcției europene. Consiliul Europei care este prima instituție paneuropeană creată după al Doilea Război Mondial a fost creat să aducă pace, prosperitate, democrație, să garanteze drepturile tuturor cetățenilor europeni, indiferent de naționalitate. Și, tocmai, Ucraina nici măcar standardele definite de CoE nu poate să le atingă sau elimină acele prevederi din legislație care chiar sunt compatibile cu standardele CE”, a arătat Korodi Attila.

El a anunțat că UDMR salută decizia delegației României la APCE de a cere o dezbatere de urgență în sesiunea plenară din octombrie cu privire la adoptarea noii Legi a Educației din Ucraina. „Este foarte utilă pentru aducerea în dezbaterea plenară tocmai în instituția care are la ora actuală cele mai importante pârghii de a duce țara vecină în drumul cel bun. (…) Credem că într-un spațiu central și est-european unde conviețuiesc foarte multe comunități naționale este esențial ca fiecare țară să acționeze responsabil în raport cu minoritățile naționale. (…) Statul de drept înseamnă garantarea drepturilor omului. (…) UDMR crede că orice măsură care aduce noi garanții și instrumente pentru păstrarea identității naționale a comunităților etnice minoritare este salutară și nicio democrație, deci nici democrația românească, nu ar trebui să se mulțumească cu stări care creează confuzii și nemulțumiri din partea acestor comunități. Barometrul democrației într-o țară este și starea de spirit în care o minoritate etnică se găsește într-un moment. (…) Niciodată nu a fost atât de important ca statul român să demonstreze că acționează pentru protejarea identității naționale a comunităților etnice autohtone din România. Într-o Europă unită toți suntem minoritari, astfel că lupta noastră pentru apărarea drepturilor comunităților etnice naționale, pentru păstrarea identității naționale trebuie să fie la fel de unită. UDMR susține adoptarea declarației”, a menționat deputatul UDMR.