Politic

Gorghiu: Toader și Dragnea să spună care va fi soarta companiilor de stat conduse de prietenii lor de la PSD

”Le cer lui Toader și Dragnea să spună public care va fi soarta acestor companii de stat conduse de prietenii lor de la PSD, lipsite de fondurile pentru investiții și obligate să apeleze la bănci pentru a face față competiției cu firmele străine. (…) Este vorba despre preluarea ostilă a celor 1.400 de companii de stat de către PSD, care de când se află la guvernare are un gând, în frunte cu Liviu Dragnea: cum să pună mâna pe conducerea companiilor de stat și pe resursele economice ale acestora?”, a afirmat Alina Gorghiu joi, la Timișoara, într-o conferință de presă.

Potrivit acesteia, este vizată Ordonanța 109, care probabil săptămâna viitoare va ajunge la vot în Camera Deputaților, care este decizională.

Gorghiu a atras atenția că dacă aceste companii vor fi rău manageriate și vor rămâne fără resurse pentru investiții, România va avea o problemă economică uriașă peste maximum doi-trei ani, când agenții economici de importanță vitală pentru economia națională „vor ajunge pe buza prăpastiei, la fel ca în anii ’90, când guverna FSN”.

Toate aceste companii subordonate autorităților centrale sau locale vor putea fi exceptate printr-o singură hotărâre de guvern de la orice formă de management privat.

”Această ordonanță (109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice — n.r.), agreată cu partenerii europeni, presupunea selecție profesionistă, pe anumite criterii foarte clare, a managerilor la conducerea acestor companii de stat. Marți s-a decis printr-un simplu amendament ca tot ceea ce înseamnă companie de stat să fie exceptată de la Ordonanța 109 printr-o hotărâre de guvern”, a explicat senatoarea liberală.

Alina Gorghiu a susținut că acest lucru este dublat de riscul lipsei de capital și de investiții din aceste companii, în timp ce ”Guvernul Tudose a cerut acestor companii să distribuie în avans dividende de miliarde de lei care să asigure acoperirea găurii de la buget și plata care este cu mare risc de la lună la lună a pensiilor și salariilor”.

Potrivit rectificării bugetare recente, colectarea forțată a acestor dividende majorează veniturile nefiscale cu 2 miliarde de lei, a adăugat parlamentara.

”În aceste condiții, companiile sunt obligate să se împrumute de pe piața liberă ca să poată face investiții în continuare sau au alternativa să moară. Transelectrica a anunțat că trebuie să contracteze împrumuturi pe termen mediu și lung încă din primul semestru din 2018, pentru că distribuie dividende suplimentare de 171 de milioane de lei la solicitarea guvernului”, a detaliat Gorghiu.

AGERPRES

Related Articles

Back to top button