Breaking News

Boris Johnson despre Brexit: ‘Mingea este în terenul UE’

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat luni la Praga, recurgând la o metaforă din tenisul de masă, că în ceea ce privește negocierea Brexitului ‘mingea este în terenul Uniunii Europene’, în aceeași zi începând la Bruxelles o nouă rundă de negocieri pentru stabilirea condițiilor ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, cele desfășurate până în prezent încheindu-se fără progrese majore, transmite AFP.

Boris Johnson a reacționat în acest mod atunci când omologul său ceh, Lubomir Zaoralek, i-a oferit un cadou constând dintr-un set simplu de mingi de ping-pong denumit ‘Little Boris’ (Micul Boris), care poate fi cumpărat de la Praga la prețul de circa 4 euro.

Lubomir Zaoralek a spus în fața presei că Marea Britanie joacă un ‘ping-pong diplomatic cu UE’ și că omologul său britanic va avea de acum înainte ‘posibilitatea să se antreneze în timpul deplasărilor sale’.

Acceptând fără ezitare provocarea, Johnson a răspuns: ‘Dacă este ping-pong, vă voi spune dumneavoastră, prietenilor noștri și partenerilor Uniunii Europene că mingea este în terenul vostru’. ‘Suntem nerăbdători să vă vedem retrimițând mingea pe deasupra fileului’, a continuat ministrul britanic de externe, adăugând că Londra dorește ‘să construiască un partenerial profund și special cu prietenii din UE’.

Semnificația diplomatică a ping-pong-ului nu îi este străină lui Boris Johnson. În anul 2008, pe vremea când era primar al Londrei și capitala britanică a preluat de la China ștafeta organizării Jocurilor Olimpice din anul 2012, el a spus că ping-pong-ul a fost inventat pe masa unui restaurant din Anglia secolului al XIX-lea. ‘Atunci când francezii văd o masă, ei văd o ocazie să mănânce. Noi în schimb vedem ocazia unei partide de ‘whiff whaff’ ‘, numele dat acestui joc în epoca victoriană, a spus atunci Boris Johnson.

Luni a început la Bruxelles a patra rundă de negocieri între UE și Marea Britanie, până în prezent nefiind consemnate progrese majore, ci mai mult acuzații reciproce, UE reproșând Londrei lipsa de claritate în poziții, în timp ce aceasta din urmă acuză atitudinea inflexibilă a europenilor, în condițiile în care UE insistă cu ‘factura’ Brexitului și cu menținerea pentru imigranții comunitari în Marea Britanie a acelorași drepturi de care ei beneficiază în prezent.

Această nouă rundă de negocieri survine după ce premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, într-un discurs susținut la Florența, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020 și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim al cetățenilor UE în această țară.