Cartea „Reconstituiri cu Ileana Popovici” a fost lansată, joi, la Chișinău, în prezența cunoscutei actriț.
Actrița a cărei mamă este originară din Basarabia, devenită cunoscută după rolul principal pe care l-a jucat în filmul ”Reconstituirea”, regizat de Lucian Pintilie în 1971, a apărut, în premieră, în fața publicului din Chișinău, fiind aplaudată la scenă deschisă.
„Pentru mine este o mare emoție. Eu am crescut într-o familie de refugiați din Basarabia, din România de dincolo de Prut. Am fost crescută în spiritul acesta, că aparțin acestor locuri. La noi în casă se vorbea așa cum se vorbește în Basarabia. M-am născut în România, dar întotdeauna în casa mea Basarabia a existat, prin obiceiuri, prin ceea ce mâncam, prin ceea ce se discuta, prin prietenii care veneau. Noi, copii fiind, ni s-a insuflat și am crescut cu dor și drag de Basarabia”, a explicat Ileana Popovici.
În cadrul evenimentului, a fost organizat, de asemenea, un recital de jazz, susținut de formația Folk Reverse Jazz Trio. Totodată, a avut loc și vizionarea filmului ”Reconstituirea”.
Ileana Popovici s-a născut pe 13 mai 1946 la București, fiind cunoscută iubitorilor de film prin rolul ei din ”Reconstituirea” (regia: Lucian Pintilie), cel mai bun film românesc din toate timpurile (Asociația Criticilor Români de Film). Ea este unul dintre muzicienii care introduce bossa-nova în România; este ilustrator muzical, realizator și prezentator de emisiuni la TVR și TVR Internațional. Debutează ca solist de muzică ușoară la Casa Studenților ”Grigore Preoteasa” din București, împreună cu orchestra condusă de Marius Țeicu și Rolf Albrich. Începe colaborarea muzicală cu Richard Oschanitzky, realizând împreună multe imprimări radio, TV și muzică de film. Li se alătură Puica Igiroșanu, rezultând astfel o bogată activitate muzicală.
După absolvirea studiilor la Conservator (1969), este angajată ca ilustrator muzical la Televiziunea Română. Joacă în mai multe filme, iar pentru unele realizează și ilustrația muzicală: ”Zodia Fecioarei” (1966), ”Prea mic pentru un război atât de mare” (1970), ”Pentru că se iubesc” (1972), ”100 de lei (1973), ”Filip cel bun” (1975), ”Zile fierbinți” (1975), ”Oaspeți de seară” (1976), ”Accident” (1977), ”Pentru patrie” (1978), ”Mihail, câine de circ” (1979), ”Campioana” (1983). Realizează coloana sonoră și ilustrația muzicală pentru mai multe filme de scurtmetraj și lungmetraj, dar și documentare (”Nea Mărin miliardar”, ”Revanșa”, ”Răzbunarea haiducilor”), precum și pentru zeci de piese de teatru (”Ploșnița”, ”Pețitoarele”, ”Dezghețul primăverii” etc.).
După pensionare (1998) pleacă în Italia, la Sanremo, dar revine cu statut de colaborator la TVR Internațional, realizând emisiuni din diaspora (”Lumea și noi”, ”Cu sufletul acasă”) și transmisiuni de la Festivalul de la Sanremo ”Della Canzone Italiana”.