Netanyahu îi transmite lui Merkel îngrijorarea sa față de ascensiunea antisemitismului în Germania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis marți cancelarului german Angela Merkel îngrijorarea sa față de ‘ascensiunea antisemitismului’, cei doi lideri având o discuție telefonică după alegerile legislative în care formațiunea de extremă-dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) a obținut un rezultat peste așteptări și a intrat în premieră în parlamentul federal, informează AFP.

‘Israelul este preocupat de ascensiunea antisemitismului observată în ultimii în rândul elementelor politice atât de dreapta cât și de stânga, precum și a elementelor islamiste’, i-a spus Netanyahu lui Merkel.

De asemenea, Benjamin Netanyahu a cerut ca viitorul guvern german condus de Merkel să acționeze în sprijinul celor ‘care, în Germania, recunosc responsabilitatea istorică’ a țării lor în genocidul împotriva evreilor.

Totuși, premierul israelian s-a abținut să evoce precis rezultatul istoric obținut de dreapta populistă germană, care a devenit a treia forță politică în Germania după ce a fost votată de 12,6% dintre alegătorii prezenți la urne.

Alternativa pentru Germania (AfD) nu a adoptat discursul grupusculelor naziste, însă are în rândurile ei membri care au pledat pentru a se înceta exprimarea regretelor față de crimele naziste, iar în luna ianuarie unul dintre aceștia, Bjorn Hoecke, a descris memorialul Holocaustului de la Berlin drept un ‘memorial al rușinii’.