Mulți dintre proprietarii de câini au păreri împărțite când vine vorba despre dormitul alături de prietenii lor necuvântători. Unii dintre ei consideră acest obicei reconfortant și liniștitor, în timp ce pentru ceilalți prioritatea este păstrarea dormitorului curat, fără păr de animale. Un studiu publicat în ediția din septembrie a ”Mayo Clinic Proceedings” a descoperit că locul pe care îl ocupă câinele în dormitor – fie în pat, fie pe podeaua camerei de dormit – poate influența atât calitatea somnului stăpânului său cât și sănătatea, informează luni Medical Daily.
Echipa de cercetători alcătuită din specialiști în pneumologie, statisticieni și psihologi de la Mayo Clinic, a studiat 40 de adulți sănătoși, care nu sufereau de tulburări ale somnului și care au împărțit același dormitor cu câinii lor.
Participanții au fost evaluați timp de cinci luni, iar timp de șapte nopți atât ei cât și câinii lor au purtat dispozitive de monitorizare a activității, ce au înregistrat obiceiurile de somn ale acestora.
În cazul subiecților umani, dormitul alături de câini a determinat trezirea de mai multe ori în timpul nopții; însă, pentru subiecții canini acest obicei a îmbunătățit calitatea somnului.
Oamenii de știință au analizat mai întâi eficiența somnului, adică procentul de timp petrecut dormind. Proprietarii câinilor care dormeau în aceeași cameră cu aceștia însă nu îi lăsau în pat au avut un nivel al eficienței somnului de 83%, iar cei care împărțeau patul cu animalele de companie au avut o rata de eficiență a somnului de 80%. Niciunul dintre aceste niveluri nu este alarmant — 80% este considerat un nivel satisfăcător, 85-89% este considerat normal, iar peste 90% este foarte eficient.
O analiză mai aprofundată a rezultatelor a relevat, însă, unele probleme apărute în urma prezenței câinilor în pat. Acest obicei i-a determinat pe stăpânii lor să se trezească de mai multe ori în timpul nopții în comparație cu semenii lor care își țineau patrupedele la distanță. Studii anterioare au demonstrat că somnul fragmentat poate avea efecte negative asupra stării de dispoziție, a nivelului de atenție și a capacităților cognitive, precizează sursa citată.
Lois Krahn, autoarea studiului și specialistă în medicina somnului în cadrul Mayo Clinic, a subliniat în concluziile cercetării publicată alături de colegii săi că prezența animalelor de companie în dormitor nu perturbă perioada de odihnă a stăpânilor atât timp cât acestea nu dorm în pat.
”Oamenii cu un singur câine în dormitor au avut un somn eficient; însă, poziția câinelui în/lângă pat a făcut diferența”, se notează în studiu.