Breaking News
A laboratory technician examines blood samples for HIV/AIDS in a public hospital in Valparaiso city, about 75 miles (120 km) northwest of Santiago, November 14, 2008. REUTERS/Eliseo Fernandez

Tot mai multe persoane în vârstă de peste 50 de ani sunt infectate cu HIV în Europa

Persoanele în vârstă de peste 50 de ani reprezintă o proporție în creștere din pacienții seropozitivi din Europa, în condițiile în care, în 2015, o nouă infectare cu HIV din șase era înregistrată la persoanele din această categorie, informează un studiu publicat miercuri, preluat de AFP.

În plus, persoanele trecute de 50 de ani sunt mai susceptibile ca persoanele mai tinere (15-49 ani) să fie diagnosticate în stadii avansate ale infecției și să fi contractat virusul în timpul raporturilor sexuale heterosexuale, subliniază studiul.

Între 2004 și 2015, rata de diagnostic la această populație în curs de îmbătrânire a crescut în 16 țări europene, rămânând stabilă sau în scădere în alte 15, potrivit studiului, publicat în revista medicala The Lancet.

În cadrul acesteia, ratele de infecție cu HIV au scăzut într-o țară — Portugalia — și au crescut în alte 16 (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, România, Slovacia și Regatul Unit) în respectiva perioadă.

Per ansamblu, rata infecțiilor noi semnalate la persoanele în vârstă de 50 de ani sau mai mult din 31 de țări — din Uniunea Europeană, alături de Islanda, Liechtenstein și Norvegia — a crescut cu peste 200% în fiecare an în această perioadă, de la 2,1 la 2,6 persoane din 100.000.

Cazurile noi în rândul persoanelor mai tinere au rămas, în aceeași perioadă, stabile, în medie de circa 11,4 pacienți suplimentari la 100 000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani în fiecare an, între 2004 și 2015.

„Constatările noastre ilustrează o nevoie clară de furnizare a unor programe complete de prevenire a HIV … orientate către vârstnicii din Europa”, a declarat autoarea principală a studiului Lara Tavoschi, cercetător la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu sediul în Suedia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 2000 și 2016, numărul noilor infecții a scăzut cu 39%, iar cel al deceselor legate de HIV a scăzut cu o treime, cu 13,1 milioane de vieți salvate prin TAR (tratament antiretroviral). Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV, care necesită un tratament pe toată durata vieții, continua să crească.

Astfel, aproximativ 36,7 milioane de persoane trăiesc cu HIV în lume, potrivit ultimelor date oferite de UNAIDS — Programul de Coordonare al ONU împotriva SIDA — pentru anul 2016.

În 2013, UNAIDS a estimat că 4,2 milioane de persoane de 50 de ani sau mai mult trăiau cu HIV în întreaga lume.