USR acuză Guvernul că blochează accesul experților UNESCO în galeriile de la Roșia Montană

Guvernul blochează accesul grupului de evaluatori UNESCO în cea mai spectaculoasă componentă a sitului de la Roșia Montană – ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne și contemporane din Masivul Cârnic, susțin reprezentanții USR într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în această săptămână, Roșia Montană este vizitată de un expert evaluator al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), prestigiosul organism raportor UNESCO, cel mai cunoscut și reprezentativ for al specialiștilor internaționali din domeniul patrimoniului cultural.

În cadrul acestei vizite, reprezentantul ICOMOS, prof. dr. Helmuth Albrecht, de la Universitatea Tehnică din Freiburg, este însoțit de specialiști români și internaționali în patrimoniu cultural, scopul vizitei fiind evaluarea sitului cultural Roșia Montană în vederea admiterii dosarului depus pentru includerea UNESCO.

„Vreau să le transmit domnului premier și domnilor miniștri, precum și celorlalți reprezentanți ai statului român: compania minieră NU este proprietarul Masivului Cârnic și nici al galeriilor din Roșia Montană. Licența pe care compania minieră o deține (obținută într-un mod care ar merita mai multă atenție de la DNA) nu-i dă absolut niciun drept asupra patrimoniului cultural de la Roșia Montană, cu atât mai mult cu cât după aproape 20 de ani de la obținerea licenței, RMGC nu a reușit să facă un proiect care să respecte legile românești! România NU și-a vândut și nici nu și-a concesionat istoria și cultura companiei miniere! Și, cel puțin teoretic și ținând cont de jurământul depus, Guvernul și miniștrii, agențiile și alte instituții publice au o datorie față de cetățenii români să promoveze istoria și cultura României, ca părți relevante ale istoriei și culturii europene și universale. Răspunsul pe care l-am primit și, în sine, blocarea accesului echipei de experți internaționali și români la cunoașterea istoriei și culturii României reprezintă abdicarea de la această datorie și, fără vreo exagerare, e o trădare a intereselor cetățenilor români”, a afirmat senatorul USR Mihai Goțiu, citat în comunicat.

USR amintește că dosarul Roșia Montană a fost înscris pe Lista Tentativă a UNESCO la începutul acestui an la Paris și consideră că înscrierea Roșiei Montane în UNESCO este una dintre principalele revendicări ale zecilor de mii de români care au ieșit în stradă în toamna lui 2013.